Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Opintotuen rajaaminen - vuoden #koulutusmunaus

  • Kuva: METKA
    Kuva: METKA
  • Opintotuen rajaaminen - vuoden #koulutusmunaus
  • Opintotuen rajaaminen - vuoden #koulutusmunaus

18-vuotissyntymäpäivä. Valkolakki. Pääsykokeet. Paksu hyväksymiskirjekuori. Ilon kiljahdukset. Askeleet ensimmäiselle luennolle syysauringossa. Ensimmäinen opintotuki. HOASin rapistunut luukku, koti kuitenkin. Muistatko vielä?

Tarina ei kuitenkaan lopu tähän. Köyhyys. Tuloistasi 72,4 % uppoaa vuokraan (vrt. muun väestön 22%). Liikaa töitä kassalla, liian vähän unta. Makaronia ja ketsuppia, nälkä. Ahdistus. Opintolaina. Seuraavana päivänä sen ottamisen jälkeen työelämäopintokurssilla kerrotaan, ettei sinun alaltasi juuri kukaan työllisty, ainakaan hyville palkoille. Massaluennot. Yksinäisyys. Tentti, josta ei ymmärrä mitään. Tajuat, että sinulla oli hakiessasi oppiaineesta väärä käsitys. Teoriat, joilla ei ole mitään käytännön merkitystä. Murheiden hukuttaminen ainejärjestöbileisiin. Motivaatiopula.

Mutta olisiko toivoa sittenkin? Olet löytänyt uuden alan. Se kiinnostaa sinua. Ehkä se työllistää hieman todennäköisemmin kuin nykyinen tutkintosi, ehkä ei. Mutta se innostaa. Pohdit hetken jopa tutkijan uraa, tai innovatiivisen startupin perustamista uuden alasi tiimoilta.

Kaikki on mahdollista.

Paitsi ettei olekaan. 10.3. käydyssä ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä hallitus esitti opintotuen poistamista toisesta samantasoisesta tutkinnosta. Esitys voitti täpärästi. Myös sivistysvaliokunta päätyi niukasti hallituksen esityksen kannalle viime perjantaina.

Tämä tarkoittaa, että et voisi vaihtaa alaa - paitsi, jos et ole ehtinyt ottaa esimerkiksi kandidaatinpapereita vielä ulos. Kuten yksi lakimuutosta kannattava demarikansanedustaja perusteli: "Hän lisää, että jos opiskelija jättää valmistumatta, hän voi aloittaa toisen tutkinnon opiskelut samalla opintotuella. - Jos et ole ottanut papereita ulos, niin sä voit käyttää sen opintotuen haluamallasi tavalla, hän jatkaa." Siis mitä? Onko järkeä tehdä lakiesitys ja sitten kehottaa opiskelijoita naurettavalla kikkailulla kiertämään sitä - rankaisten samalla niitä raukkoja, jotka ehtivät valmistua kandidaateiksi ennen alanvaihtoa? Samaan aikaan yliopisto ja yhteiskunta kannustaa yhä nopeampaan valmistumiseen.

Alanvaihtajan on rahoitettava opintonsa kokonaan työssäkäynnin ja lainan yhdistelmällä. Sama yhdistelmä, jonka kanssa kymmenet tuhannet opiskelijat tuskailevat jo nyt - paitsi että tilannetta helpottamassa ei olisi enää edes opintotukea. On tuhansia opiskelijoita, jotka eivät luultavasti olisi nyt sillä unelmien alallaan, mikäli he eivät olisi saaneet tehdä sitä "virhettä", että opiskelivat hetken väärää alaa. Ja tie väärälle alalle on helppo. Kuinka moni muka hakiessaan tietää, millainen alan sisältö ja työtilanne tulee olemaan? Entä millainen työtilanne on kymmenen vuoden päästä?

Tässä vaiheessa moni soimaa opiskelijaa. "Ottakaa lisää lainaa", sedät sanovat. Kuka haluaa jättilainat niskaansa, kun työllistymisestä tulevaisuudessa ei ole mitään takeita nykyisessä talousjärjestelmässä? Harva tutkinto johtaa automaattisesti työllistymiseen heti valmistumisen jälkeen. Kukaan muu kuin opiskelija ei joudu Suomessa rahoittamaan sosiaaliturvaansa lainalla.

Surullisinta on se, ettei tämä ole moralisointikysymys. Kyse on myös kansantaloudesta. Opintotukioikeuden rajaaminen ei tule toteuttamaan niitä 10,5 miljoonan euron säästöjä, joita hallitus toivoo sen tuottavan. Itseasiassa seuraukset ovat todennäköisesti päinvastaiset. Muutoksen jälkeen opiskelija joutuu käymään töissä vielä huomattavasti enemmän kuin opintotuen kanssa, jotta hän tulisi toimeen. Opintoaikojen pidentyessä opintotuen leikkaamisesta saadut säästöt menetetään moninkertaisesti.

Suomi saadaan nousuun koulutuksella. Nyt tarvitaankin uusi #koulutuslupaus. Lopetetaan tämä #koulutusmunaus. Suomi ei ole halpatyövoimalla kilpaileva banaanivaltio. Tulevaisuuden Suomi elää keksinnöistä, tehokkaista toimintatavoista, luovuudesta. Nämä tukahdutetaan tehokkaasti tukahduttamalla sivistys. Sen jälkeen ainoa suunta on alaspäin.
 

PS: Toimin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa. Järjestämme huomenna klo 12 yhdessä muiden opiskelijajärjestöjen kanssa opintotukimielenosoituksen Eduskuntatalolla. Tällä hetkellä Facebook-tapahtumassa on 5600 osallistujaa. Tule sinäkin mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

ulf fallenius

Parempi on ottaa lainaa koska valtion kassa tyhjennee ja kovaa vauhtia joka päivä.

Elijas Bijur

Jotenkin vaan en muista mainitsemiasi asioita. Hyväksymiskirjaan tosin muistan. Mutta en opintotukea, en HOASin kämppää, en opintolainaakaan. Oli vaan pieni alivuokralaiskoppi ja pankista otettu vanhempien takaama laina. Näin suoritin ensimmäisen loppututkintoni ja toinen tuli töiden lomassa. En edes ehtinyt koskaan opiskelijabileisiin, ei ollut aikaa eikä varaa.

Jotenkin en vaan muista, en edes pientä opintotukea. Oli jopa maksut tenteistä ja lukukaudestakin. Sitten toisen, eli kotimaisten opintojen aikana ei ollut enää lukukausimaksuja, eikä tenttimaksuja. Se oli helppoa ja hienoa.

Käyttäjän AlviinaAlamets kuva
Alviina Alametsä

Elijas, kyllä, opiskelijoiden asema on tehokkaan edunvalvonnan ansiosta onneksi kehittynyt viime vuosina! Kaukana ovat ajat, jolloin pelkällä lainalla jouduttiin opiskelemaan. Toisaalta, kaukana ovat myös ajat, jolloin pelkällä tutkinnolla pääsi töihin. Nykyään töitä ei saa, vaikka olisi hyvä tutkinto ja harjoittelu- ja työkokemustakin kaupan päälle. Akateeminen työttömyys on hälyttävässä nousussa, eikä työmarkkinoiden vakautumista ole näköpiirissä. Sitten, kun yrittää saada edes matalapalkkaista työtä, joka ei vastaa omaa koulutusta, on "ylikoulutettu".

Pisti miettimään myös se, että lukukausimaksuja ei nykyään ole. Ei vielä. Niitä kuitenkin väläytellään koko ajan - etenkin EU/ETA maiden ulkopuolisille opiskelijoille. Eli kohta ei ehkä ole sitäkään vähää, että opinnot ovat maksuttomat, ellei kurssi muutu äkkiä. Eduskuntaan tarvitaan sivistyneitä päättäjiä, ettei sivistystaso laske. Itseasiassa sivistysvaliokunta itsekin on perusteluillaan todistanut, ettei tämä ratkaisu ole hyvä, mutta silti se paniikissa läpi runnottiin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ilmaisessa koulutuksessa on se huono puoli että akateemisissä on ylitarjontaa mutta jos vaikka esimerkiksi putkimies jostain etsisi itselleen lomittajaa niin jo on kiven alla.

Samaan aikaan kun lukioissa ja yliopistoissa paukutellaan henkseleitä ammattikouluissa joudutaan karsimaan opetustarjontaa ja henkilökuntaa opiskelijoiden pulan vuoksi.

Itse kannattaisin uuden työmarkkina indeksin luomista joka valvoisi työvoimamarkkinoiden kysyntää ja tarjontaa ja sitoisin opintotuen siihen. Tämä palkitsisi juuri esimerkiksi työllistymisen perässä uudelleenkouluttautujia.

Toimituksen poiminnat