Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Arabinuoret - mahdollisuus, ei uhka

  • Arabinuoret - mahdollisuus, ei uhka
  • Arabinuoret - mahdollisuus, ei uhka
  • Arabinuoret - mahdollisuus, ei uhka
  • Arabinuoret - mahdollisuus, ei uhka

Salaam!

Vietin kesäkuun alun Pohjois-Afrikassa, ja osallistuin Structured Participation in Democratic Processes- nimiseen Euroopan neuvoston  ja North-South Councilin demokratiaprojektiin Tunisiassa. Tarkoituksena on saada demokraattista osallistumista väkivallan uhkien tilalle kohdemaissa MENA-alueella (Middle East and North Africa region). Matka opetti paljon paitsi demokratiatyöstä, myös Välimeren ja Afrikan alueen ongelmista sekä kansalaisaktivistien haaveiden kaukaisuudesta. Rankkojen kokemusten, hiekalla nukkumisen ja pitkien päivien sekaan mahtui runsaasti oivalluksia ja ennakkoluulojen murtumista puolin ja toisin.

Päätehtävänämme oli käydä dialogia arabimaiden ja Euroopan unionin jäsenmaiden kesken, ja tarjota vertaistukea MENA-alueen kansalais-ja ihmisoikeusaktiiveille. Kuten arvata saattaa, omat kapasiteettini antaa vertaistukea ovat melko heikot – mikä saattaa olla yksi syy siihen, että minut ja muut osallistujat valittiin projektiin kovan hakijamäärän joukosta eri jäsenmaista. Olen 22-vuotias nainen. Suomessa olen voinut jo esimerkiksi olla ehdolla eduskuntavaaleissa ja toimia kunnallispolitiikassa lautakuntatyössä. Olen voinut toimia vapaasti erilaisissa kansalaisjärjestöissä, valmistua valtiotieteen kandidaatiksi ilman lukukausimaksuja, tulla valituksi puoluevaltuuskuntaan ja tulla esitetyksi haastaviin tehtäviin Puolustusministeriön neuvottelukunnasta yrityksen hallitukseen. Kuten varmasti arvaatte, elämänpolkuni ei MENA-alueen maassa todennäköisesti olisi tällainen, ja Suomen demokratian hienous uudesta hallitusohjelmasta riippumatta oli osallistujille jatkuva ihmetyksen kohde. Pohjoismaiden esimerkki voimaannutti kohdemaiden aktiiveja huomattavasti, ja laitoimmekin esimerkiksi libanonilaisen Michelin kanssa vireille jo seuraavan Pohjois-Etelä dialogin projektin Beirutissa.

SPDP-ohjelman puitteissa tapasimme toki paikallisia virkamiehiä ja ministereitä niin Libanonista kuin Egyptistäkin. Yksi heistä vastasi jotakin mielenkiintoista kysyttäessä, miksi juuri nuoret arabimiehet radikalisoituvat. Kysymyksenasettelua voi kritisoida monella tapaa – kyllähän radikalisoitumista tapahtuu sukupuolesta tai etnisyydestä riippumatta. Ja niin voi kritisoida myös vastausta: virkamiehen mukaan arabitytöt leikkivät nukeilla ja haaveilevat kodista ja perheestä, ja arabipojat leikkivät sotaa ja haaveilevat vallasta. Aikuiseksi kasvettaessa tyttöjen unelmien on mahdollista jollain tavalla täyttyä jopa diktatuurissa, sillä ne liittyvät vahvasti yksityiseksi miellettyyn piiriin, jossa tärkeimpiä valtion tarjoamia edellytyksiä ovat lähinnä ravinto ja infrastruktuuri. Poikien unelmat taas jäävät usein täyttymättä. Itseasiassa kokonaan sukupuolittuneen jaon hyljäten uskon, ettei vaikuttamisen paikkoja tai mahdollisuuksia ole kellekään, ja se haittaa kaikkia. Mikäli nuoret joskus pääsevät päättämään valtakunnan tai edes oman alueensa asioista, kyseessä on yleensä nepotistinen nimitysuutinen tai feikkidemokraattinen kaunis ele hallitukselta. Lisäksi arabimaita on vaivannut nuorisotyöttömyys, joka osiltaan oli myös synnyttämässä arabikevään kuohuntaa. Vallankumouksista huolimatta unelmat eivät ole ulottuvilla. Esimerkiksi Libyassa kansalaisten oikeudet saavat odottaa vielä kauan, sillä alueen rauhanprosessissa mukana suurina pelureina eivät ole kansalaisia, vaan öljykenttiä havittelevat bisnesvaltiot kuten Qatar.

Tästä huolimatta nuoret aktivistit eri arabimaista jaksavat jatkaa, yrittää, kerta toisensa jälkeen. Matkassamme oli Tripolin entisen pormestarin tytär Hadil, joka puhuu huivi päässä pohjoismaisen hyvinvointivaltion ideaalista. Marokkolainen nuorisokouluttaja Omar, joka jaksoi nauraa, tanssia ja vetää showta uurastusten epätoivoisuudesta huolimatta. Tiukasti hunnuttautuva, naisten tasa-arvoa ajavaa organisaatiota luotsaava Salwa, jolla on viisi eri kotimaata. Nämä ihmiset eivät voi osallistua politiikkaan siinä mielessä kuin me, ja politiikalla on jo sanana ainainen petetyksi tulemisen ja kähmäilyn katku, jota kritisoidessaan saa pelätä kuolemantuomiota.

Ohjelman alussa lähdimme yhdessä määrittelemään  demokratiaa. Pääsimme seuraavaan lauseeseen: “Democracy is a political process that protects people’s participation, rights, freedoms, equality, justice and separation of powers.” Sen puolesta nämä aktivistit ovat valmiita taistelemaan. Annetaan heille koulutusta, kehitysyhteistyömäärärahoja. Annetaan esimerkkejä; pidetään vaalilupaukset ja oma demokratiamme todellisena valheiden sijaan. Annetaan laillinen väylä hakea turvapaikkaa Välimeren pakolaisveneiden joukkohaudan sijaan, annetaan arabiaktiiveille vapautta liikkua ja kouluttautua. He ansaitsevat meidän tukemme.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Anne Lindell

Teija, ... yhdyn täysin mielipiteesi. Olen käynyt useassa arabimaassa ja monessa niistä useita kertoja (Turkki, Arabiemiraatit, Bahrain, Tunisia, Marokko, Egypti) ja kokemnut vaaleana naisena mikä on arvoni "kamelimarkkinoilla". Kirjoittajan täytyy kyllä mielestäni matkustella ainakin about 20 vuoden ajan ja koluta eritoten islmimaita,jotta silmät aukeavat.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Ei ole mitään hyötyä tai järkeä olla tekemisissä ihmisten kanssa jotka ovat tavoiltaa 2000 vuotta jäljessä länsimaista . Mieluimminkin olla tekemisissä maihin jossa elintaso ja tavat ovat meitä edellä ja voimme ottaa mallia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kotimaahan tuotavaksi: "Suomalaisnuoret - mahdollisuus ei uhka."

Tavatkaapa - eri ideologioiden edustajat - toisianne myös kotimaassa, yrittäkää elää sovussa, ihailkaa, arvostakaa ja kannustakaa toisianne riippumatta erilaisesta puoluetaustastanne ja -ajattelustanne ja yrittäkää löytää yhteinen demokratiakäsitys ja kunnioittakaa sitä. (Kuten Tunisiassa?)

Unohtakaa toistenne leimaaminen. Kohdatkaa todellisuus.
Älkää itsekkäästi vaatiko itsellenne mahdottomuuksia, vaan antakaa itsestänne paljon toisillenne. Yrittäkää pitää yhteys myös niihin, jotka eivät ole laillanne menestyneet tai päässeet matkustamaan yhteisillä varoilla. Avatkaa silmänne ja korvanne. Kunnioittakaa ja arvostakaa heitäkin ja kuunnelkaa myös heitä, ei vain "aktivisteja".

Kun puhutte, puhukaa yksilöinä, vain omissa nimissänne. Koskaan ei voi ihan varmasti tietää kuka ui myötävirtaan vapaaehtoisesti. Vastatkaa teoistanne ja tekemättä jättämisistänne. Ihmissyöjäkään ei voi puhua sen nimissä, jonka on syönyt, joten älkää luvatko muiden puolesta mitään. Kunnioittakaa muidenkin mielipiteitä, vaikka olette eri mieltä.
Hyvää jatkoa! Nimim. "Isukki" ;-)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, oliko Saudi-Arabiastakin naispuolinen osanottaja ?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Poliittinen broileri kävi propagandaleirillä niin että pappa betalar, ja kuvista ja kerronnasta päätellen oli melkein yhtä hauskaa kuin rippileirillä. Mikäs siinä.

Tomi Koivisto

Tää on niin sekopäistä settiä ettei tätä jaksa edes purkaa sen enempää. Virtuaalipeukkua Alviinalle, kyllä se siitä(tai sitten ei).

Matti Motti

Kun katsoo arabinuorten - miesten toki - tulvaa esim. Istanbulissa, ei voi olla näkemättä uhkakuvia.

Ilman maata, naista, työtä, statusta ja toivoa toistuu puukkojunkkarien aikakausi.
Kuten HS kirjoitti: Miehet pullistelevat miehuuden ollessa uhattuna.
Suomalaiset miehet on useimmiten riisuttu miehuudesta, mutta arabeja ei.

Siksi he ovat aito uhka siinä missä muut ylikansoitetut alueet. Naisista ei ole uhaksi. Heidät on yleensä alistettu, jopa Turkissa.

http://www.hs.fi/tiede/a1305965024043

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mies, joka lukee tuon artikkelin ja muuttaa sen mukaan käytöstään miehekkäämmäksi sen standardeilla (pullistelee vähemmän), kompensoi myös.

Tutkimus normaalista käytöksestä, joka HS:n toimittajan asenteellisesta otsikoinnista huolimatta, loppuun luettuna tarkoittaa:

"tutkimuksen tulokset osoittavat, että miehillä on aivan yhtä suuret paineet kuin naisillakin täyttää omaa sukupuoltaan koskevat stereotyyppiset odotukset."

Mutta puukkojunkkarien uudesta aikakaudesta olen samaa mieltä. Jos ja kun junkkarit pääsevät vapaasti rellestämään feminisoidussa ympäristössä, se on loppu feminisaatiolle. Kulttuuri rikastuu kun paikalliset alkavat kompensoida.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

“Democracy is a political process that protects people’s participation, rights, freedoms, equality, justice and separation of powers.”

Ei se nyt ihan noin mene. Demokratia on pohjimmiltaan enemmistön valtaa. Jos enemmistö päättää kaventaa osallistumisoikeuksia, rikkoa ihmisoikeuksia, rajoittaa vapauksia, rikkoa tasa-arvoa, käyttäytyä epäoikeudenmukaisesti ja keskittää valtaa, niin demokratiassa se pystyy tekemään niin kenenkään estämättä.

Aika julmaa käydä levittämässä tuollaisia valheita Afrikkaan. Eihän siellä päästä ikinä nostamaan elintasoa, kun ylimieliset eurooppalaiset käyvät antamassa huonoja neuvoja siitä, miten yhteiskunta toimii.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Valkoiset ihmiset tietää paremmin ja siksi voivat ohjata kaikki maailman vähäiset oikeille urille. Kaikki on pestävä valkoisiksi, eihän tästä maailmasta muuten tule mitään!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ajoituksen mestari blogistaniassa. Ruoka oli hyvää leirillä ja sitä oli riittävästi. Kieliongelmia jonkin verran, niistä selvittiin yleisillä "sormimerkeillä" autiomaan yössä. Ja tuo huivinkin oli ihan suojakertoimen takia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei noilla arabinuorilla ole mitään fyysistä estettä kasvaa maailmankansalaisiksi ja yrittää parantaa tilannetta myös kotimassaan. Siellä on valitettavasti kehityksen esteenä vielä juntimpaa ja fundamentalistisempaa porukkaa kuin meidän p-suomalaiset. Kaikilla meillä on omat taakkamme kannettavana matkalla parempaan maailmaan. Kehittyminen on aina hyvästä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen asunut yli 11 vuotta arabimaissa mm. Pohjois-Afrikassa ja voin syvällä rintaäänellä sanoa, että puhut Börje täyttä paskaa. Enkä ole persu enkä ole koskaan heitä äänestänyt

Ja voisin myös blogistille kertoa sivukaupalla kauhukertomuksia raiskauksista, varkauksista, tappoyrityksistä, pidätyksistä, lapsiin kajoamista ja ties vaikka mistä maailman pahimmasta rasismista, jonka kohteeksi me eurooppalaiset näissä maissa jouduimme.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Ja sitten kun olet purkanut kauhistuttavat traumasi, jaksat varmaan kuunnella blogistin kertomuksen siitä, kuinka hän vajaa 8 vuotta sitten piilotteli koulussaan, kantasuomalaisen lukiolaisen surmatessa 9 ihmistä ympäriltä.

Maailma voi olla hyvä tai paha ihan missä päin maailmaa tahansa, Jaakko Ojaniemi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

Yksittäinen ihminen voi olla hyvä tai paha ihan missä päin maailmaa tahansa, Marko Kallionpää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Luin juuri Karen Elliot Housen tietokirjan : On Saudi Arabia, its people, past, religion,fault lines- and future, vuodelta 2013.

Itse asuin ja olin töissä siellä vuodet 1986-1990. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, jotka kuvittelevat Saudi Arabiassa tapahtuneen minkäänlaista muutosta kohti demokratiaa ja ihmisoikeuksia viimeisten vuosikymmenien aikana.

" Ei noilla arabinuorilla ole mitään fyysistä estettä kasvaa maailmankansalaisiksi ja yrittää parantaa tilannetta myös kotimaassaan "- lausahdukset kertovat syvästä tietämättömyydesta ja arabimyönteisen katteettoman propagandan vaikutuksesta.

Börje Uimosen mielipiteet ovat tyhmänvaarallisia ja toimivat itse asiassa arabinuoria vastaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Börjen lausahduksia tulee ihmisiltä, jotka ovat joskus käyneet jossain Lontoon kebab-kuppilassa tai turistimatkalla Marokossa tai niin kuin blogisti jollain turisti/nuorisoleirillä Tunisiassa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Huvittavaa, kuinka yksipuolisen hysteerisesti Puheenvuoron kommentoijat suhtautuvat arabeihin. Propaganda on selkeästi uponnut. Muutama vuosi sitten vain amerikkalaiset nettikeskustelijat pystyivät yhtä häiriintyneen sekaviin ja yleistäviin kommentteihin.

Toimituksen poiminnat