Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Britannia eroaa EU:sta - kuusi vaikutusta tiivistettynä

Mitä tapahtuu nyt, kun Britannia eroaa Euroopan Unionista?

1) Käytännössä ero tapahtuu aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Yksikään maa ei ole aiemmin eronnut EU:sta, ja säännöt eroamiselle ovat suppeat.

2) Pääministerin asema on epävarma: hän on sitoutunut jäämään äänestyksen lopputuloksesta huolimatta, mutta saattaa käytännössä joutua luopumaan paikastaan. Kansan kahtiajako tekee johtamisesta vaikeaa.

3) Kansallisia taloudellisia haasteita. Markkinat yritetään ensisijaisesti vakauttaa. Hallituksen täytyy palkata satoja asiantuntijoita ja neuvottelijoita uusia kauppasopimuksia varten. Ero vaikuttaa koko Euroopan Unioniin, ja saattaa johtaa pahimmassa tapauksessa syvään lamaan.

4) Paikallisia taloudellisia haasteita. Walesin kaltaiset alueet, jotka saavat taloudellista tukea EU:lta, todennäköisesti kohtaavat ainakin nousevaa työttömyyttä.

5) Britannia saattaa irtautua pakolaiskriisin hoidosta. Keskustelussa on ollut ainakin pakolaisten karkoittaminen ja Libyan pakolaiskuljetusvalvonnasta vetäytyminen. Tässä operaatiossa Britannialla on ollut merkittävä rooli.

6) Entä, jos Britannian ero osoittautuu menestystarinaksi? Tämä voisi johtaa esimerkiksi Ranskan tai Italian eroon EU:sta. Pelätty dominoefekti tarkoittaisi käytännössä loppua nykymuotoiselle Euroopan Unionille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse nostaisin listalle myös Skotlannin itsenäistymisäänestyksen uudelleentulemisen ja seuraavan hyvin todennäköisen eron Isosta-Britanniasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Skotlannin erohaluista ei voida sanoa vielä mitään. Voi käydä jopa niin, että eropyrkimykset taantuvat, sillä emomaa voi Brexitin jälkeen kohdentaa valtavan nettomaksuosuutensa suoraan saarivaltion heikommin kehittyneille alueille EU:n nettosaajien sijaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Skotlanti haluaa ilman muuta pysyä EU:ssa. Tämä kävi ilmi jo edellisessä kansanäänestyksessä erosta emämaasta. Olen aivan vakuuttunut, että Skotlanti ei kiltisti seuraa Brexitiä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

55 % skoteista äänesti Skotlannin itsenäisyyttä vastaan v. 2014. Ei mitenkään vakuuttavaa siinä suhteessa. Skotlannissa on paljon Labour kannatusta ja tämän johdosta skotit näyttävät nyt olevan EU-myönteisempiä Englantiin nähden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Niin, siis vain 55%. Jos vaalit pidetään uudestaan tuon Brexitin jälkeen, niin tulos on päinvastainen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kauppasopimuksien ja käytäntöjen suhteen uhkakuvia on ehkä liioiteltu aivan suotta.

EU on WTO:n itsenäinen sopijataho, kuten ovat kaikki EU:n jäsenvaltiotkin erikseen tahoillaan - Iso-Britannia mukaan lukien.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lauri Kiiski

Kauppasopimusten neuvottelut ovat asia erikseen, mutta talous, yritykset, pankit, sijoittajat ja valuuttaspekulantit eivät niitä odota vaan toimivat heti

Käyttäjän amgs kuva

Minusta tämä Eurooppatiedotuksen info kuuluu tähän. Tässä on selkesäti sanottu miten nyt edetään:
"Sopimus Euroopan unionista (=SEU) 50 artikla ja prosessi:

”Jäsenvaltio, joka päättää erota, ilmoittaa aikomuksestaan Eurooppa-neuvostolle. Unioni neuvottelee ja tekee kyseisen jäsenvaltion kanssa sopimuksen eroamiseen sovellettavista yksityiskohtaisista määräyksistä Eurooppa-neuvoston antamien suuntaviivojen perusteella ja ottaen huomioon puitteet, jotka sääntelevät kyseisen valtion myöhempiä suhteita unioniin. Kyseinen sopimus neuvotellaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Sen tekee unionin puolesta neuvosto, joka tekee ratkaisunsa määräenemmistöllä Euroopan parlamentin hyväksynnän saatuaan.”
Varsinainen eroprosessi alkaa sillä, että Britannia ilmoittaa aikomuksestaan erota.
Eurooppa-neuvosto (ilman Britanniaa) antaa suuntaviivat neuvotteluille. Päätös tehdään konsensuksella, eli yksimielisesti.
Komissio neuvottelee eron ehdoista Britannian kanssa. (Teoriassa jokin muukin neuvottelija on mahdollinen.)
Perussopimukset eivät sääntele Britannian osallistumista EU:n toimintaan yleisesti neuvottelujen aikana. Erityisen hankala kysymys on Britannian puheenjohtajuus 2017. Vilpittömän yhteistyön periaate voi tarjota vastauksia.
Erosopimus hyväksytään EU:ssa – vaatimuksena SEUT 238(3)(b) artiklan mukainen (72% valtioista, 65% kansalaisista) määräenemmistö neuvostossa (ilman Britanniaa) ja Euroopan parlamentin hyväksyntä (britti-mepit ovat mukana päätöksessä).
Britannian tavoitteista riippuen erosopimuksen lisäksi tarvitaan luultavasti erillinen sopimus sen myöhemmästä suhteesta unioniin. Tämä vaatinee yksimielisyyden ja kansalliset ratifioinnit.

Jos Britannia eroaa: SEU 50 artikla ja jäsenvelvoitteiden lakkaaminen

”Perussopimuksia lakataan soveltamasta asianomaiseen jäsenvaltioon sinä päivänä, jona erosopimus tulee voimaan tai, jollei sopimusta ole, kahden vuoden kuluttua 2 kohdassa tarkoitetusta ilmoituksesta, jollei Eurooppa-neuvosto yhteisymmärryksessä asianomaisen jäsenvaltion kanssa päätä yksimielisesti pidentää tätä määräaikaa.”
Aikataulu eroneuvotteluille on kaksi vuotta; sitä voidaan pidentää vain yksimielisesti. Käytännössä aikataulu on erittäin tiukka.
Ero on myös mahdollinen ilman sopimusta.
Perussopimuksissa ei säädetä kansalaisten saavutetuista oikeuksista. Tämä tuottaa hankaluuksia esimerkiksi Suomessa asuville briteille ja Britanniassa asuville suomalaisille. Asiasta tarvitaan määräykset erosopimuksessa. Jos tätä ei synny, oikeustila olisi erittäin epäselvä. Joitakin oikeuksia voidaan johtaa Euroopan ihmisoikeussopimuksesta ja ehkä Wienin valtiosopimuksia koskevasta yleissopimuksesta.

Jos Britannia eroaa: mikä malli suhteelle unioniin?

Vaihtoehtoja:

Norjan malli: ETA.
Turkin malli: osa tulliliittoa.
Sveitsin malli: yli 100 kahdenvälistä sopimusta EU:n kanssa.
Kanadan malli: kattava talous- ja kauppasopimus.
WTO-malli."
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täysin selvää on, että Britannia ei johda puhetta ensi vuonna.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onko sillä vuoro? Miten niin on selvää? Minkalainen prosessi vaaditaa, että puheenjohtajavuorossa oleva maa ohitetaan?

Britit lienee vähintään kaksi vuotta vielä unionin täysivaltainen jäsen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

27 muuta maata päättävät tiistaina, että brittien vuoro ohitetaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #35

Eikös tälläiset päätökset vaadi yksimielisyyttä? Mutta pelkästään mututuntumalla en olisi niin varma että britannia luopuu puheenjohtajuudestaan noin vain.

Tosin ei olisi ensimmäinen kerta kun unioni rikkoo omia sääntöjään vastaan. Se on enemmänkin tapana.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Itse pitäisin mututuntumalla selvänä, että Britannian hallitus ei aio ottaa puheenjohtajuutta vastaan.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #38

Johtopäätöksesi voi osua hyvin oikeaan.
Eräiden arvioiden mukaan Britannialta tultaisiin viemään muitakin
parlamenttiin ja komissioon liittyviä johtopaikkoja, joten kuinka se voisi olla
puheenjohtaja maa. Niiden asioiden eteenpäin viemisessä, joita vielä pystytään viemään eteenpäin, tulisi erittäin kompleksista, vaikka Brittien EU parlamentaarikot olisivat kuinka EU myönteisiä eivät he voisi olla huomioimatta aivan uutta tilannetta. Mikä olisi Jontahan Hillin asema rahoitusmarkkinoista vastaavana komissaarina? Kuinka Britannian EU:ssa olevat päättävissä asemissa olevat henkilöt voivat jatkossa olla tekemässä EU:ta koskevia päätöksiä.
Tämä tulos hankaloittaa pitkäksi aikaa päätösten tekoa. Ja nopeasti tässä ei mennä eteenpäin.
Päätöksenteko lamaantuu, Eurooppa ei ehkä täysin, suurta epävarmuutta monille tahoille tämä kuitenkin aiheuttaa. Mutta kuten Merkel sanoi, tästä tapahtumasta täytyy tehdä täydellinen analyysi, ja päätökset vasta sitten.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #45

Boris Johnsonkin sanoo nyt, ilmeisen kauhuissaan, ettei prosessin aloittamisessa mitään kiirettä ole. Mutta meillä muilla taitaa olla. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän AlviinaAlamets kuva
Alviina Alametsä

Tilanteet muuttuvat nyt nopeasti: äsken tuli tieto, että David Cameron eroaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Brittien eron vaikutuksena näen Turkin jäsenneuvottelujen kiihdyttämisen. Onhan Turkki diktaattoreineen osa Eurooppaa ja läntistä maailmaa. Onhan ?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Näin on. Turkki on osoittautunut pahimman luokan rusinoitten poimijaksi.

Britanniassa demokratia ainakin periaatteessa pelaa. Rohkeus riittää ja saattaa olla että etulyönti on puoli voittoa, vaikka siinä omat ongelmansa onkin. Soinilla meni pupu pöksyyn Suomen osalta.

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä kysymys on sekin, että mitä tapahtuu nyt EU:n kansalaisille, jotka asuvat ja työskentelevät Britanniassa? Samalla voidaan kysyä miten käy Britannian eläkeläisille, jotka asustelevat välillä muissa EU:n valtioissa nauttien EU:n jäsenyyden eduista. Tuskin moni äänestäjä miettii kovin pitkälle seurauksia.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Huonosti hoidetut asiat ovat niitä joita vastaan tässä äänestettiin. Ei kannata olla huolissaan eliitin eduista, ne ovat yksi syy tyytymättömyyteen.

Juhani Kahela

Sinä sen sanoit. Yksi haastateltu äänesti EU:sta eroamisen puolesta. Perusteena se, että hän haluaa hehkulamput takaisin. Tämä kertoo hyvin päättäjien etäisyydestä tavallisesta kansasta. Kaikki viisaus ei asu EUstoliitossa. Ihmisten tulee antaa jatkaa elämistään vanhojen perinteiden mukaan. Ei Brysselin ohjeitten. Englantilaiset ovat selkeästi tämän kertoneet.

Käyttäjän PetriFisuSalakka kuva
Petri Salakka

ETA-sopimus on edelleen voimassa ja on kattavampi kuin itse €U joten tokkopa briteillä mitään hätää on, soisi Finexitin seuraavan perässä asap :)
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/tulli_tutuksi/...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Missä mielessä ETA-sopimus on kattavampi? ETA:n ja EU:n välillä on tullimuuri ja jokainen kauppatransaktio pitää tullata, mikä tarkoittaa kauppalaskujen esittämistä viranomaisille, tariffiointia j.n.e. EU:n sisällä voi tavaran lähettää yhtä vaivattomasti kuin kotimaassa. ETA.n ainut merkitys on siinä, että suurin osa tariffeista on nollassa.

Käyttäjän PetriFisuSalakka kuva
Petri Salakka

Kattaa laajemman alueen...
Tuo €Un sisällä tavaroiden lähettely helposti ei vaan koske meitä työläisiä, itse tilasin Portugalista EU-maassa valmistettuja pikkusikareita n.100€ arvosta, Tulli teki työnsä ja olisivat halunneet minun maksavan niistä valmisteveron eli siis toiseen kertaan EUn sisällä joka ei ole käsittääkseni vapaan liikkuvuuden perusajatus :P
Irti vaan koko paskasta ja äkkiä :D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Mitenkäs se irtaantuminen helpottaissi niitä sikarien tilaamisia? Tupakkatuotteet ovat Suomen omien viranomaisten määräyksestä tuontirajoitettuja sikäli, että niissä pitää olla merkinnät suomeksi ja ruotsiksi, jos niitä tuo tietyn määrän yli. Tämä ei ole EU:n direktiivi kuitenkaan.

Mutta tuo yksityisen kansalaisen tupakkatuonti on aika pieni pisara meressä, kun ajatellaan kaupankäyntiä eri maiden yritysten välillä yleisesti. Vientitoimituksen järjestäminen Norjaan vaatii paljon suuremman työn kuin mihin tahansa EU-maahan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

Taitaapa olla englanninkielisenkin kirjallisuuden kauppa kohta puoleen amazon.de

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#9
Ei ETA astu Briteille voimaan automaattisesti vaan se on uudelleen neuvoteltava.

Käyttäjän PetriFisuSalakka kuva
Petri Salakka

Minusta kun tuolla lukee että ovat siinä niinkuin mekin jo valmiiksi ;)
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/tulli_tutuksi/...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Käsittääkseni Britannia kuuluu ETA-sopimukseen nyt vain EU:n jäsenenä. Ollakseen kahden vuoden kuluttua sisämarkkinoilla sen olisi neuvoteltava oma sopimus tai liityttävä takaisin EFTA:an.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eiköhän asiat ole jo jossain valmiiksi mietittynä. Eri asia sitten on koska ne jo ennakkoon sovitut asiat tuodaan esille. Pitää nääs käydä niitä neuvotteluja, ainakin näön vuoksi.

Saattaapi hyvinkin olla että erinäisten mutkien kautta päädytään samaan tilanteeseen missä nyt ollaan, tarkoitan että käytännössä samaan, voi olla että Englanille jää vielä äänivaltaakin EU:ssa. Muodollisesti voidaan toki sopia ettei Englanti enää olisi EU:n jäsen. Se toteuttaisi brexitin ihan riittävässä laajuudessa.

Eero Mattila

Britannian päätös on ensimmäinen askel kohti muutosta. Korroptoitunut EU ei voi jatkaa loputtomiin ihan samalla tavalla kävi Neuvostoliitossa...
- Suomalaisen "älymystön" taivastelu ihmetyttää. Miten suomalaiset poliitikot voivat olla niin yksimielisiä EUn erinomaisuudesta. Toivottavasti matelutyyliin sopisi kuitenkin sitoutua maksamaan brittien maksurästit EUlle, sehän olisi varmaan hyvä lamalääke Suomen taloudelle.

Ihmetyttää miten omista asioista päättäminen voi olla niin kauhea paikka suomalaisille poliitikoille. Ehkäpä koko eduskuntatalon henkilöstö pitäisi lomauttaa muutamaksi kuukaudeksi ja katsoa vaikuttaako se yhtään mitään mihinkään...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kansanedustajathan juuri jäivät lomalle. Palaavat pian takaisin sorviensa ääreen.

6.9.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Onko EU mielestäsi korruptoituneempi kuin sen jäsenvaltiot keskimäärin? Minun mielestäni ei.

Kerronpa salaisuuden: "omista asioista päättäminen" on täysi myytti nykymaailmassa. Aina joutuu ottamaan huomioon kansainväliset trendit ja muiden maiden mielipiteet. Suomalaisten luulisi tämän muistavan ajalta 1945-1991. Jopa suurvallat joutuvat ottamaan ne huomioon.

Esimerkki: Britannia on kovasti halunnut avata palvelualoja kansainväliselle kilpailulle EU:ssa. Tämä siksi, että Britannialle palveluvienti, erityisesti finanssi- ja digitaalipalvelut ovat olleet tärkeämpiä kuin millekään muulle jäsenmaalle.

EU:ssa tämä on edennyt hitaasti, koska palvelualoihin liittyy herkkiä kansallisia kysymyksiä. Nyt juuri ollaan kuitenkin väsäämässä digitaalisia sisämarkkinoita, eli menossa Britannian haluamaan suuntaan.

EU:n ulkopuoliset kehittyvät maat sen sijaan ovat hyvin protektionistisia palvelualojen suhteen. EU:n ulkopuolella Britannia on niihin nähden heikommassa asemassa kuin EU:n sisällä.

Eli joo, Britannia saa itsekseen hyväksyä itsenäisesti ja vapaasti mitä tahansa sääntöjä palvelualojen kilpailusta. Mutta ei se paljon lämmitä, jos muut maat eivät avaa omia markkinoitaan. Eli missä se Britannian "itsenäisyys" tässä suhteessa on?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Entä, jos Britannian ero osoittautuu menestystarinaksi? Tämä voisi johtaa esimerkiksi Ranskan tai Italian eroon EU:sta. Pelätty dominoefekti tarkoittaisi käytännössä loppua nykymuotoiselle Euroopan Unionille."

Tämä on hyvin epätodennäköistä, paitsi jos Britannia pystyy alkuhässäkässä jotenkin hyötymään muiden kustannuksella, siis niiden kustannuksella jotka ovat sitoutuneet noudattamaan sääntöjä. Yhteispeli on se asia joka tuottaa pysyviä tuloksia kaikille.

Toki se jota säännöt eivät sido voi aina hyötyä niiden kustannuksella joita säännöt sitovat, mutta ilman mitään sääntöjä ja niiden noudattamista kaikkien elämä kyllä vaikeutuu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eläkeikää nuorempien selvä enemmistö äänesti EU:ssa säilymisen puolesta. Tulos on suurten ikäluokkien viimeinen kosto siitä, että koko maailma on heitä hyysännyt.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sillä nyt ei ole mitään merkitystä mikä väestönosa mitenkin äänesti, lopputulos on se mikä ratkaisee.

Demokratia ja kansa on puhunut ja nyt mennään näin eteenpäin, mikään maailmaa mullistava vaikutus tuskin on odotettavissa. Hyvää asiassa on se, että toivottavasti tuo pöhöttynyt järjestelmä nyt pikkuhiljaa purkaantuu.

Vapaata liikkuvuutta ja vapaata kauppaa kannattavat kaikki, muut EU:n toimenpiteet ovatkin sitten kansojen tahdon vastaisia. Nyt se tiivistyminen loppuu ja toivottavasti palataan alkulähteille.

Tuntuu, että erityisesti Vihreille ja Kokoomukselle tämä on kaikkein kovin pala, tuntuu lähes maailmanlopulta, Pääministeri Sipilä otti rauhallisesti ja totesi, että nyt entiseen tapaan ei voi jatkaa ja muutoksia varmaan tulee.

Ei se kaupankäynti tähän lopu, alkuaikoina esitellään kauhukuvia ja pörssit sahaavat, pikkuhiljaa asia rauhoittuu ja palataan normaaliin elämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuntuu, että erityisesti Vihreille ja Kokoomukselle tämä on kaikkein kovin pala"

On se kova pala demareillekin, ja AY- väelle. Se merkitsee pienempiä tilejä ja politikoille vähemmän jakovaraa. Pitää leikata ja verottaa.

Suomessakin kestää entistä pitempään ennenkuin päästään muhkeisiin palkankorotuksiin, paitsi tietenkin siinä tapauksessa että inflaatio etenee ja rahan arvoa päästään pudottamaan samaan tahtiin kuin palkkoja nostetaan.

Voi voi!!!
Ei hyvältä näytä nÿt.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla on sellainen olo, että viiden vuoden päästä kukaan ei enää tätä muistakaan, ylireagointia on aina alussa, varsinkin pörssissä.

Britannia neuvottelee varmasti vastaavan sopimuksen kuin Norjalla on nyt, eikä mitään ihmeellistä tapahdu. Hetken notkahdus taloudessa ei nyt luulisi elämää horjuttavan.

Taloudesta tässä on pitkälti kysymys, ja kyllä EU on nyt tienhaarassa, toivottavasti palaa alkujuurilleen ja tuo integraatiokehitys loppuu. Tai no pakkohan sen on loppua, kun valtaosa maista ei sitä halua.

EU:n rajoja muutellaan ja voi osa maista lähteä omille teilleen, mutta se, että nyt olisi kyseessä joku elämän tuohoava tilanne, niin se on tyhmää puhetta, eiköhän se tilanne taas rauhoitu, kun aikaa kuluu ja katastrofilla kohkaaminen loppuu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Integraation vastustajia kohtaa pikku hiljaa niin sanottu luonnollinen poistuma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"eiköhän se tilanne taas rauhoitu, kun aikaa kuluu ja katastrofilla kohkaaminen loppuu."

Eikös sitä katastrofia ole povattu jo vuosikaudet EU- kriitikoiden toimesta ja syypääksi on laitettu EU.

Entäs jos se katastrofi tulisikin nyt Brexitin kautta?

No, olen samaa mieltä siitä ettei mitään kummempaa tapahdu ja Britit saavat loppujenlopuksi hyvän sopimuksen EU:n kanssa.

Siitä olen vain kovasti kiinnostunut että mistä konkreettisesta asiasta EU:ta oikein syytetään, paitsi jostain kurkkujen käyryydestä. Puhutaan paljon itsenäisyydestä, mutta mitä se on? Minusta itsenäisyyttä ei enää ole olemassa, eikä sitä voi saavuttaa, ei edes Pohjois Korea ole itsenäinen.

Se mitä britit siis haluavat ja mistä he äänsetivät ja mitä he protestoivat on pelkkä illuusio, mielikuvitusta siis. Ei itsenäisiä maita kertakaikkiaan ole olemassa nykypäivän maailmassa. Ja jos olisi, mitä se yksilöä hyödyttäisi?

Pitäisi siis vain tyytyä siihen mitä on ja mitä voi saada, eli henkilökohtainen vapaus ja henkilökohtainen hyvinvointi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Eihän kyse itsenäisyydestä olekaan vaan menetetystä imperiumista. Kuvitelma talousjohtajuudesta kärsii vielä pahasti, kun pankit lähtevät Citystä turvallisemmille vesille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #34

Ja miksiköhän pankit Citystä lähtisivät turvallisemmille vesille ?

Brexit tuo mukanaan mahdollisuuden vältää EU-tasoisen tiukan pankkisääntelyn, joka on joitakin osin jopa järjetöntä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Cameron ehkä kuvitteli, että äänestyksellä saataisiin jonkinlainen "paise" puhkaistua ja kansallismieliset tunteet purettua. Näyttääkin siltä, että sillä sen sijaan kasvatettiin noita tunteita entisestään. Veikkaan, että Britannia on valinnut itselleen Venäjän tien. EU:n ja muiden maiden syyttely jatkuu vaikka EU:sta erotaankin. Britit ovat hyviä, muut lähtökohtaisesti pahoja. Jos esimerkiksi veroja joudutaan nostamaan tai tekemään leikkauksia, se on EU:n tekemän politiikan syytä. Ei missään tapauksessa brittien itsensä aiheuttama asia. Kaikki hyvät asiat on saavutettu itse, ongelmat on taas muiden aiheuttamia. Näin toimii nationalismi ja sen puolesta britit ovat äänestäneet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näinkin voi käydä.

Tai sitten järjen ääni voittaa ja brexit peruuntuu tavalla tai toisella.
Briteillä on oikeus myös muuttaa mielensä ja siihen on ainakin kaksi vuotta aikaa.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Juuri näin. EU-vastustaminen on sellaista "pehmeää ksenofobiaa", jossa todellinen taustamotiivi on halu syyttää omista ongelmista kaikkia muita. EU:n puitteissa tämän on voinut pukea kiltin näköisesti "Brysselin byrokratian" arvosteluksi.

EU:n ulkopuolella sama meininki jatkuu, mutta veikkaanpa että EU-syytösten ohelle tulevat yhä vahvemmin suoraan kansallisuuteen vetoavat syytökset ja suoranainen ulkomaalaisvihamielisyys.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Lukeaa, mitä OP:n pääekonomisti sanoo, ''ainoa syy hermoiluun on hermoilu itse''

Pienet vaikutukset Suomeen.

Kauhee kohu ja maailmanlopun meininki, eikä mitään perusteita sille, kannatta rauhoittua ja viettä juhannusta ihan rauhassa, ei se taivas taida pudota. :)

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/06/2...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Voi olla, että vaikutus on kahden vuoden aikana joitakin prosenttiyksiköitä, Heiskanen toteaa." Mistähän luvusta tuota kikyä väännettiinkään vuoden verran?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitäs sitä kansaa kuuntelemaan, uudet äänestykset vaan heti perään, se varmasti lisää EU:n suosiota kaikkialla.

Tätä perusasiaa ei tunnuta lainkaan ymmärtävän, se että nyt Britit äänestivät eroamisen puolesta oli iso näpäytys EU:lle, ei siinä seurauksia ajateltu lainkaan.

Täälläkin nämä EU:n halaajat eivät tunnu millään ymmärtävän, että tuo on täysin väärin kasvatettu pöhöttynyt organisaatio, ihmiset kokevat koko EU:n vieraaksi ja diktaattorimaiseksi.

EU on tehnyt hyvää, mutta on ihan itse aiheuttanut tämän tilanteen, tyytymättömyys kasvaa koko ajan jokaisessa maassa, ei Britit ole edes kaikkein EU vastaisin maa.

Nyt jos koskaan olisi päättäjien otettava lusikka kauniiseen käteen ja muutettava EU:ta isolla kädellä, alettava kunnioittamaan kansallisvaltioita ja uskottava, että jokainen hoitaa oman tonttinsa, isot asiat, kauppa, turvallisuus ja liikkuvuus ovat ne asiat joita EU voi edistää.

Yhteinen valuuttaa on ajanut maat siihen tilanteeseen, että eriarvoisuus ja köyhyys kasvaa toisissa maissa ja toiset rikastuvat, tämä järjestelmä tehtiin täysin järjenvastaisesti ja mukaan otettiin vääriä maita.

Päätöksenteko EU:ssa ei tunnu eri maiden kansalaisilta lainkaan rehelliseltä. Kun Suomen hallitus ja Sipilä sanoo, että nyt leikataan, niin se hyväksytää, vaikka möly on kova. Kun taas EU määrää meidän muuttamaan lainsäädäntöämme se tuntuu vieraan vallan määräyksiltä. Tämä asia on koko toiminnan ydin. Kansalaiset eivät koe, että EU asioissa olisimme itse niitä päättämässä.

EU parlamentti on vitsi ja päätöksenteko menee Saksan-Ranskan linjoilla, nyt se sitten on nähty mihin tällainen Euroopaan ytimen toiminta johtaa.

Syy tähän kaikkeen, äänestyksiin ja erovaatimuksiin on ihan EU:n sisällä, peliinkin voisi päättäjät joskus vilkaista.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Täälläkin nämä EU:n halaajat eivät tunnu millään ymmärtävän, että tuo on täysin väärin kasvatettu pöhöttynyt organisaatio, ihmiset kokevat koko EU:n vieraaksi ja diktaattorimaiseksi."

Ihmiset kokevat EU:n "vieraaksi ja diktaattorimaiseksi", koska poliitikot pistävät omat epäonnistumisensa EU:n niskoille ja yhdessä median kanssa lietsovat EU:sta valheellista kuvaa.

"EU parlamentti on vitsi --."

EU-parlamentti ei ole vitsi vaan tasavertainen lainsäädäntöelin ministerineuvoston kanssa. Näiden pitää päästä yhteisymmärrykseen lakien sisällöstä. EU-parlamentti ei ole yhtään sen enempää vitsi kuin mikään kansallinenkaan parlamentti.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Oma "syväanalyysini": http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219...

"Britannia saattaa irtautua pakolaiskriisin hoidosta."

Tämä ei sinänsä liity EU:hun, koska Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen, ja on koko ajan siten päättänyt täysin itse EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten kohtelusta ja vastaanottamisesta.

Toimituksen poiminnat