Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Miksi analysoimme Münchenin surmaa väärin - kolme virhettä

Olen juuri palannut Eritreasta työmatkalta. Diktatuurissa ilman internetyhteyttä ei juurikaan pysy kartalla maailman menosta. Sillä välin monen maan ja ihmisen kohtalo on luisunut synkkään suuntaan.

Turkin vallankaappausyritystä seurannut ihmisoikeuskriisi, Nizzan surmat, Münchenin ampuminen. Tämä kaikki tuntuu ylitsevuotavan surulliselta, ja sosiaalinen media on täynnä kirjoituksia, joissa pelätään läntisen ja itäisen maailman kahtiajakoa, jopa muslimien sotaa muuta maailmaa vastaan.

Ali Sonboly, 18-vuotias iranilaistaustainen saksalainen, avasi tulen Münchenin keskustassa 22.7.2016 kello 17:30. Nykytiedon mukaan tämä johti kymmenen ihmisen kuolemaan, mukaanlukien ampuja itse. Uhreista nuorin oli 14-vuotias. Alueelle julistettiin hätätila, ja ihmisiä kehotettiin pysymään kodeissaan.

Ampuja oli saanut psykiatrista hoitoa masennukseen ja ahdistustiloihin Harlachingin sairaalassa, ja oli teon aikana lääkityksen alainen.

Kuullessani tämän taustan ampumisesta muistin välittömästi oman kokemukseni vastaavasta tilanteesta. Teko muistuttaa huomattavasti koulusurmia Jokelassa 7.11.2007. Olin itse tuolloin paikalla Jokelan yläastelaisena, ja myöhemmin päädyin tekemään dokumenttielokuvan aiheesta ohjaaja Alexander Oeyn, Submarine Channelin ja VaskiFilmin kanssa. Siksi olen pohtinut nuorten tekemiä surmia ehkä enemmän, kuin olisi miellyttävää.

Sekä uhriluku, uhrien ja tekijöiden nuori ikä että toteutustyyli muistuttavat koulusurmia - ero toki on, että Münchenin surmat tapahtuivat koulun sijaan kaupungin keskustassa. Molemmat ampujat kärsivät mielenterveysongelmista ja kiusaamisesta. He ihailivat Yhdysvaltain kuuluisia joukkosurmia, ja Sonboly oli syventynyt myös Utoyan surmiin:

"He [the shooter] was very much into the theme of killing sprees, therefore being well aware of the Utoya attack. The link is obvious," kertoi alueen poliisipäällikkö Andrae toimittajille (Guardian, 23.7.2016)

"Sonboly had been bullied at school, had mental health issues and the shooting did not appear to have been politically motivated, police said." (Guardian, 23.7.2016)

Tästä kaikesta huolimatta surmaa alettiin pian tulkita etenkin ampujan iranilaisen taustan perusteella terroritekona. Poliisin kommentoitua tapausta lehtiotsikoissa alettiin korostaa, ettei yhteyttä ISISiin ole. Tällainen otsikointi on toki omiaan lisäämään mielleyhtymiä terrori-iskuihin: miksi korostaa, ettei yhteyttä ole, jos sitä ei ole syytä epäillä?

Monien mieliin jäikin elämään käsitys, että isku on jollain tapaa ISISin motivoima. Miksi näin kävi?

1) Ampujaa tulkittiin kokonaiskuvan sijaan iranilaistaustan valossa.

Kansalaisuus on asia, johon on helppo takertua alustavassa analyysissa ja uutisoinnissa. Jokelan ampujaa Pekka-Eric Auvista ei kuitenkaan pidetty ensisijaisesti suomalaisena ampujana, vaan yksittäisenä mielenterveysongelmaisena henkilönä. Kyse on todennäköisesti piilevistä syrjivistä asenteista: näemme arabitaustaiset väkivallantekijät terroristeina, mustat ampujat järjestäytyneinä rikollisina ja valkoiset ampujat yksittäistapauksina. Todellisuudessa useimmat yksilöiden väkivallanteot kumpuavat sosiaalisista ongelmista, kuten kiusaamisesta ja syrjinnästä, ja mielenterveyden sairauksista. Näitä voimme onneksi ennaltaehkäistä toimivalla sosiaalipolitiikalla ja välittämisellä.

2) ISIS otti valheellisesti kunnian teosta - rasismi hyödyttää ISISiä

ISIS on iloinnut Münchenin surmasta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tämä on osa heidän toimintalogiikkaansa. Mitä suuremmalta ISIS vaikuttaa, sitä enemmän ihmiset pelkäävät. Mitä enemmän pelkoa, sitä enemmän lamaannusta ja syrjintää muslimitaustaisia henkilöitä kohtaan. Mitä enemmän syrjintää, sitä enemmän ahdistusta. Mitä enemmän ahdistusta, sitä enemmän uusia potentiaalisia ISIS-taistelijoita. Kun sinua vihataan ihonvärisi vuoksi etkä saa esimerkiksi työpaikkaa, mielenterveysongelmat saattavat ymmärrettävästi lisääntyä. Joillekin ISIS tulee tässä vaiheessa mahdolliseksi vaihtoehdoksi. Tämä voi olla yksi syy siihen, että ISIS iloitsee surmista, joiden tekijöillä on tausta muslimimaassa.

3) Pelon kesä - onko maailma murenemassa?

Brexit, Bagdad, Istanbul, Pariisi, Orlando, Turkin vallankaappausyritys, Nizza. Lukemattomat traagiset tai yllättävät tapahtumat ovat ravistelleet tätä vuotta. Epävarmassa ja väkivaltaisessa hetkessä alamme helposti nähdä kaikki teot osana tiettyjä jatkumoita, kuten islamistiterrorismia vuonna 2016. Ehkä se auttaa hätääntyneitä aivoja jäsentämään maailmaa. Tämä virhe kuitenkin vain vahvistaa rasismia, kahtiajakoja ja väkivaltaa.

Sosiaalisen median ja tiedonkulun kehittyminen on upeaa. Samalla saamme kuitenkin tiedon aina, kun jotakin järisyttävää tapahtuu, vaikka se ei oikeastaan vaikuttaisi omaan arkeemme.

Tämä on omiaan lisäämään pelkoa ja tunnetta siitä, että maailma on hyvin väkivaltainen paikka - vaikka tilastollisesti väkivaltaisia kuolemia on yhä vähemmän. On äärimmäisen todennäköistä että olet turvassa. Ja on myös äärimmäisen todennäköistä, että lähikaupassa työskentelevä muslimi on enemmän tamperelainen kuin iranilainen, saatikaan ISIS-terroristi.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

München on yesterday's news.

Tämän päivän uutinen on Ansbach, jossa tekijä oli 27-vuotias Syyrian pakolainen. Teko, jossa 12 ihmistä sai surmansa, liittyi sekä turvapaikanhakijoihin että islamismiin. Ei se ole yhtään väärin analysoitu, vaan aivan oikein. Tällainen myös lisääntyy Keski-Euroopassa voimakkaasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oletko jostain kuullut, että ne 12 loukkaantunutta olisivat kuolleet? Viimeisen tiedon mukaan, minkä itse olen kuullut, heillä ei ole hengenvaaraa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

No en. Nein.Moka ja huolimatonta lukemista. Tekijä tappoi itsensä ja vahingoitti 12 muuta. Tarkoituksena oli kuitenkin ihmisten surmaaminen. Häntä vaan ei päästetty reppunsa kanssa festareille.

Baijerin sisäministeri Herrman korostaa, että ihmisten pelot eivät ole aiheettomia. Oikeiden pakolaisten joukossa tulee on tullut Saksaan Herrmanin mukaan myös ihmisiä, jotka muodostavat aidon vaaran ihmisten turvallisuudelle Saksassa (en yleisesti ottaen erityisesti kannata näitä Baijerin konservatiiveja, joiden kanssa on tiettyjä näkemyseroja eräissä muissa asioissa):

„Bayerns Innenminister Herrmann hat sich noch in der Nacht auf einer Pressekonferenz in Ansbach zu dem Anschlag geäußert. Er betonte dabei, dass die Ängste in der Bevölkerung nicht unberechtigt seien.

Wir müssen sehen, dass neben vielen Flüchtlingen mit schlimmen Schicksalen auch Leute in unser Land kommen oder gekommen sind, die eine echte Gefahr für die Sicherheit der Menschen in unserem Land darstellen", sagte er.“

(Die Welt, Aktualisiert vor 29 Minuten)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #20

Lauerman mukaan kyseessä on ilmeisesti "sarjassa tapahtuva laajennettu itsemurha".

Ihan mahtavaa, että ei tarvitse pelätä terrorismia. Kyseessä on yksittäisiä, laajennettuja, sarjassa tapahtuvia itsemurhia, jotka ruokkivat toisiaan.

Kaikki muut yhtymäkohdat ovat pelkkää saivartelua.

Ehkäpä Breivikinkin teko on nyt sitten lopulta "epäonnistunut laajennettu itsemurha".

Mutta jos nyt tosissaan ollaan, niin Münchenin tapaus kyllä vaikuttaa ihan länsimaisen ssri-lääkityksellä kasvatetun pullapojan tekosilta.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #54

Norjan tapahtumat on jo alusta lähtien ollut demarien "sankarivainajia".
Eli se on "totuus" ja kaikki muut kuin demarit on syylisiä...

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #54

"Lauerman mukaan kyseessä on ilmeisesti "sarjassa tapahtuva laajennettu itsemurha".
Sotahistorian tutkijoilla lienee edessään hikisiä työpäiviä, kun toinen maailmansota pitää uudelleenkirjoittaa Adolf Hitlerin laajennetuksi itsemurhaksi. Taisi muuten tuollakin hepulla olla näitä mielenterveysongelmia taustalla.

Käyttäjän SamiKorkiakoski kuva
Sami Korkiakoski

Hyvät pointit.

Tämä näkökanta on vahvoilla kaiken kansankiihottajien lietsoman kognitiivisen dissonanssin keskellä.

Harri Immonen

Tarkoitatko ehkä Rasmus-ryhmää?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos kolme pointsia nielee, Münchenin tapauksen kohta 4) on , että ase oli 'pimeä', hankittu netistä eli aselakikiristykset eivät auta.

Reutlingin sunnuntaisen syyrilaisen turvapaikanhakijan viidakkoveitsisurma on motiivi on auki vaikka kyseessä oli poliisin tuttu. Ansbachin syyrilainen pomminmies oli myös syyrilainen turvapaikanhakija ja tässä ainakin epäillään kielteistä turvapaikkapäätöstä sekä terrorismimotiivia.

Kaikki neljä Saksan viikon sisällä tapahtunutta tekoa toki poikkavat, mutta jos yhteisiä tai edes yhteistä selittäjää koittaa keksiä mikähän se oli?

Reijo Jokela

"Ampuja oli saanut psykiatrista hoitoa masennukseen ja ahdistustiloihin Harlachingin sairaalassa, ja oli teon aikana lääkityksen alainen".
Ei näytä vihreällä olevan mitään vaikeuksia leimata koknainen sairaiden ihmisten joukko kun omaa agendaa puolustellaan. Minkään valtakunnan näyttöä ei ole siitä, että kaverin psyykkiset ongelmat olisivat edes epäsuorasti teon motiivi. Ylivoimainen enemmistö masentuneistahan ei omaa minkäänlaisia väkivaltaisia taipumuksia. Nyt kuitenkin tämä ryhmä surutta leimataan väkivaltaan taipuvaisiksi. Ihmeellistä, että väkivaltaista ideologiaa vapaaehtoisesti kannattavien ihmisten leimaaminen on vihreille, kuin punainen vaate. Sairaiden kohdalla tuo ei tuota mitään ongelmaa, kunhan vain ollaan linjassa oman agendan kanssa.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kiitos Reijo hienosta kommentistasi. On kerrassaan ala-arvoista, että media ja poliitikot, joilla ei ole millään muotoa syvällisempää tietoa asiasta, tarkoituksella propagoivat asialla ja keräävät "hyvis/rasismi"-pisteitä.

Jotta asia tulisi selväksi tämä koskee myös lukuisia muita asiasta kirjoittaneita, kuin vain tämän blogin kirjoittajaa.

Käyttäjän MinnaNousiainen1 kuva
Minna Nousiainen

Mitä ihmettä? Eipä käynyt mielessäkään tulkita kirjoitusta noin, että tarkoitus olisi ollut leimata kaikki psyykkisesti sairaat väkivaltaisiksi. Huh huh.

Reijo Jokela

Kyllä se kuvio on sama. Väkivallanteko - tekijän mielenterveys - motiivi - kaikki ryhmään kuuluvat leimataan.
Väkivallanteko - tekijä muslimi - kaiikki muslimit - leimataan.
Ainataan jälkimmäisestä vihervasemmisto keuhkoaa, vaikka itse sortuu aivan samaan kaavaan. Se näkeekö kaavaa on riippuvainen katsoja lasien väreistä.
Itse näen tuossa tyypillistä kaksinaismoralismia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #42

Ja sorruit juuri itse samaan leimaamalla kokonaista poliittista blokkia "vihervasemmistolaiset" kaavamaisten mielipiteiden esittäjäksi.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #63

En leimannut. Vihervasemmistolaisuus on mielestäni nimenomaan joukko kaavamaisia mielipiteitä asioista. Se ylittää poliittisten plokkien rajat.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Syiden suhteen voi olla montaa mieltä. Tuolla dataa tekijöistä.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_the_E...

Islamistien osuus terroritekojen osalta näyttää kasvaneen, mutta eipä se sinänsä ketään lohduta.Terrori on terroria, vaikka sen voissa paistaisi. Ennen tätä Daeshia oli AlQaida, PLO jne.. Mitä seuraavaksi ? Tuskinpa rauhaa, vaan samaa tarinaa saadaan lukea lehdistä jatkossakin.

Terrori eskaloituu muuten jatkuvasti samoihin maihin ja mm ssa itäisen Europan maiden puuttuminen listalta pistää silmään. Voiko maahantulijapolitiikka vaikuttaa asiaan, vai onko historia ja tiukempi viranomaisvalvonta syynä ? Eikä tuolla listalla ole pikkutihutöitä ja järjestyshäiriöitä lainkaan. Vaikka nekin ovat suoraa terroria järjestäytynyttä yhteiskuntaa kohtaan.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Munchenin ampujaa olivat kiusanneet turkkilais- ja arabitaustaiset. Ainakin tämän lähteen mukaan.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000012261...

Vaikka uskontoa ei tässä mainita, suurella todennäköisyydellä kyseessä on ollut muslimien keskinäinen riita. Iranilaiset leimataan shiioiksi ja arabit ja turkkilaiset ovat yleensä sunneja. Voi olla että iranilainen on ollut uskonnoton tai kristitty.

Toivottavasti asiaa selvitetään enemmän.

Ilkka Huotari

Nimenomaan näin.

Monikulttuurinen konfliktihan tässä oli kyseessä. Tekijä halusi tappaa nimenomaan turkkilaisia ja arabeja.

"Munich gunman wanted to target teenagers of 'Arab and Turkish' origin as revenge for being bullied at school"
https://twitter.com/intlspectator/status/756990612...

(Ja se kuultu Allahu Akbar -huuto voisi viitata kiusaamiseen uskonnosta.)

Rauno Järvenpää

Eritrean oikeet pakolaiset en nälääs ja rahattomia mitä nämä meidän pakolaiset ei ole.Suomen isis taistelijat siis oikeesti isis taistelijat pistetään kuntoutukseen että palaisivat normaali elämään takaisin.Suurta hölmöyttä on väheksyä etteikö suomessa olisi tuhansia herkästi aktivoituja isis taistelijoita.Jos poliisikin puhuu 300kpl mitä tietävät.

Käyttäjän tommiknieminen kuva
Tommi Nieminen

Tätä ajatuskieroutumaa alkaa olla mahdotonta ymmärtää. Toisaalta ”oikea pakolainen” on nälässä eli ns. elintasopakolainen. Toisaalta elintasopakolainen ei missään nimessä ole "oikea pakolainen”.

Vaikka tajuaahan tämän Catch-22:n, koska kehäpäätelmän ainoa tarkoitus on väittää, että ”oikeita pakolaisia” ei ole, paitsi suomalaiset siirtyessään Karjalasta muualle Suomeen pakoon sotaa tai muualle maailmaan elintason perässä.

Rauno Järvenpää

Toivotaan ettei ns pakolaisten todellinen syy maiseman vaihtoo ole tuleva syyskuu.Kotimaisis ja ulkolaisis tiedotusvälineis selvästi varotetaan syyskuun isiksen tulevista teoista.Mihkä se raja laitetaan kun alkaa pommit paukkuun tai yksittäisiä kaulankatkontoja ilmaantuun,onko tulokkaat pakolaisia vai ei.

Harri Immonen

Mahtaa vihreiden puoluetoimistolla pitää kiirettä, jotta ehtii parhain päin selittelemään suomalaisille nyt liukuhihnalta tulevia iskuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiirettä pitää hommaforumin aktivisteillakin omien tulkintojensa pukkaamisessa.

Harri Immonen

Jos minua tarkoitat, niin vierailuni hommaforumille voi laskea kahden käden sormilla kymmenen vuoden aikana. Eikä kysymys ollut tulkinnasta, meillä kriittisillä on tapana pohjata argumentit tosiasioihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Tuosta en ole aivan samaa mieltä, mutta ei tässä(kään) blogikirjoituksessa ole osoitettavissa paikkansapitämättömyyksiä faktojen osalta.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #13

Tässä blogikirjoituksessa oli juuri ne elementit joista minua syytit.. eli tulkintaa pukkaa. Kirjoitus on tyypillistä kuplahöttöä, jossa koko totuutta ei haluta käsitellä.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #16

Koko totuus lienee se, että kyseessä oli epätasapainoinen teinipoika, jolla oli rankkoja kokemuksia taustalla. Eli siis klassinen joukkoampuminen. Isis tai islam eivät liity tapaukseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Myytinmurtajien jakso 231. perussuomalaisten tulkinnat.

-Toista mitä tapahtumapaikan poliisi, pormestari, ministeri tms. sanoo ja tesksti, sitaatti muuttuu rasistiseksi persupopulismiksi.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eli turkkilaiset ja arabit kiusaavat vuosia saksalaiseksi itsensä identifioivaa iranilaista ja lopulta vieteri katkeaa. Rasistinen analyysi on vain muutaman askeleen päässä taas :(

Jukka Laine

Kiusaaminen ei katso etnistä taustaa. Nuori vihainen mies on vaarallinen taustasta riippumatta. Joku kokeilee päihteitä, jollakin muita addiktioita, yksi taas päättää näyttää miltä se hänestä tuntuu.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hyvä linkki muuten, kannattaa muistaa etteivät lääkäritkään mitään jumalia ole ja aina oikeassa, varsinkaan ihmismielen kyseessä ollessa:
"SSRI-lääkkeet tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nopeassa tahdissa lanseerattiin useita lääkkeitä, jokainen voimakkaan markkinointikampanjan saattelemina. Ne suunnattiin lähinnä terveyskeskuslääkäreille ja psykiatreille, ja lääkkeet saavuttivat nopeasti vahvan aseman masennuksen hoidossa."

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

Ajatuksia herättävä linkki.
Yksi lause jäi erityisesti mietityttämään:

"....nuorisopsykiatrian professorin Mauri Marttusen mukaan nuorten psykiatriseen hoitoon pääsy voi kestää viikkoja, jopa kuukausia...."

ooo

Paljon ylitöitä tehneenä tulee mieleen, eikö psykiatrikin voisi tehdä ajoittain ylitöitä?

Jukka Laine

Psykiatrit varmaan saavat tehdä ylitöitä. Omalla ajallaan. Säästöjä kun tavoitellaan.

Minusta tämä on olennainen kohta. Tulee mieleen eräs Germanwingsin lentokin. Hyvinkää. Tai kuorma-auto Nizzassa.

''- Sivuvaikutus on silloin vaarallinen, jos nuori on jo aluksi raivon partaalla ja tulee lääkityksen vuoksi ehkä vielä vihaisemmaksi. Mikäli hän ottaa siihen vielä alkoholia tai jotain huumetta, ja jos hän vielä saa sopivasti ampuma-aseen käsiinsä, voi tulla tosi surullisia tapahtumia, toteaa Sipilä.''

http://yle.fi/uutiset/psykiatri_masennuslaakkeilla...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#49

Niin..... ylitöiden aiheuttamat kustannukset ovat vain pieni osa niistä kustannuksista, mitä uuden työntekijän palkkaaminen maksaisi.

Muistaakseni laki jopa velvoittaa tekemään ylitöitä, jos tilanne sitä vaatii.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #61

"Muistaakseni laki jopa velvoittaa tekemään ylitöitä, jos tilanne sitä vaatii".
Ei velvoita. Kyse on tuolloin hätätyöstä, josta on oma lainsäädäntönsä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #62

#62

Äläs nyt .... sitä hätätyötä minä tarkoitankin, en vaan muistanut oikeata termiä.
Jos potilas on hengenvaarassa eiköhän silloin ole hätätyölle perusteet

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pääsääntoisesti on niin, että kun ihminen ihonväristä, uskonnosta riippumatta päättää surmata itsensä ja viedä muita syytömiä mukanaan on kysymys mielenterveysongelmasta.

Jukka Mäkinen

Syyttömyys ja syyllisyys ovat subjektiivisia käsitteitä.
Yleensä surmaajan mielestä ne uhrit eivät ole syyttömiä, vaan syyllisiä johonkin.

Reijo Jokela

Viestiin 19.
Jos tuosta poistaa tuon uskonnon, niin allekirjoitan tuon. Uskontojen kohdalla on kysymys aivopesusta, joukkopsykoosista, tai vastaavasta. Nuo teot eivät ole "sisäsyntyisiä" vaan niissä on aina ulkoinen yllyke imaamien ja muiden uskonoppineiden muodossa. Hullujahan nuo tekijät ja yllyttäjät ovat, mutta itse pidän mielenterveysongelmia sairautena, mutta hulluutta en. Oli hulluuden taustalla siutten uskonto, politiikka, tai jokin muu jolle tekijä on ulkoistanut järjen käytön.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Menehtyneiden, vammautuneiden ja heidän omaistensa kannalta ei liene suurta eroa, määrittelevätkö tutkijankammioissaan viisastelevat yhteiskuntatieteilijät väkivallan terroriksi vai erilliseksi surmatyöksi.

Englanninkielinen sana "terror" on suomeksi "kauhu", ja kauhua kauppakeskuksessa tulittava pyssymies varmasti herättää, olkoon hänellä Isis-jäsenkortti tai ei.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Professori Bassam Tibi, joka tuli 18-vuotiaana pakolaisena Syyriasta Saksaan vuonna 1962 ja on aktiivisesti yrittänyt edistää valistunutta ”euro-islamia”, kirjoittaa feministi Alice Schwarzerin toimittamassa tuoreessa (2016) teoksessa Der Schock – Die Silvesternacht von Köln, että monet hänen saksalaisista keskustelukumppaneistaan eivät tunnu lainkaan ymmärtävän sitä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, joka kumpuaa orientaalis-patriarkaalisesta kulttuurista.

Tibin mukaan kyse ei ole niinkään usein parjatusta väärästä toleranssista vaan muita kulttuureja koskevasta tietämättömyydestä. Kölnin ja Hampurin joukkoahdisteluista Tibi kirjoittaa, että kyseessä oli kulttuuriseen kontekstiin ankkuroinut kostotoimi:

”Als Syrer, der einen aufgeklärten Islam vertritt und für Respekt gegenüber Frauen einsteht, sage ich: Das war ein kulturell verankerter Racheakt, der in einem großen Kontext steht. Was hier zu kritisieren ist, ist nicht so sehr die oft beklagte falsche Toleranz, sondern auch die Unwissenheit über andere Kulturen.“
(Tibi, Bassam (2016): „Syrien und Deutschland“, 93; teoksessa Schwarzer, Alice (2016): Der Schock – Die Silvesternacht von Köln, Kiepenheuer & Witsch, Köln.)

Siis reformistinen muslimi ja pakolaistaustainen valtio-opin professori emeritius katsoo, että kulttuuri, nimenomaan patriarkaalinen islam, on syy naisvihaan ja ajankohtaiseen väkivaltaan. Suomalaiset islamofiilit eivät ole parhaassa mahdollisessa asemassa väittämään, että kyseessä olisi muukalaisvastainen perusteettomista peloista kärsivä persu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuot hyvin esille sen hommaforumilaisten usein torjuman tosiasian, että maltillisiakin muslimeja on olemassa. Sellaisia, jotka selkeästi, julkisesti ja uskottavasti tuomitsevat mm. patriarkaalisen kulttuurin aiheuttamat ääri-ilmiöt. Mutta vaatimukset "kaikkien muslimien karkottamisesta" pitää sisällään myös Bassam Tibin ja muut hänen kaltaisensa.

Niko Sillanpää

Tuotanoin,

1) Iranin valtaväestö on persialaiset, ei arabit.

2) olisi lähtökohtaisesti outoa, jos iranilainen shiamuslimi päätyisi wahhabiittiterroristijärjestön toimijaksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Onhan tuossa ihan selvä yhteys ISISiin, jos ISIS itse kerran iskusta julkisesti iloitsee. Yhteys se on yksipuolinenkin yhteys.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Vaikka olenkin sitä mieltä, että tekijöiden mielenhäiriöihin on näissä tapauksiss turha vedota, (ellei kiihkouskonnollisuutta lasketa mielenhäiriöksi/psykoosiksi) ei pidä jättää huomioimatta tekijöiden hoitotaustaa. Onkohan kuinka moni mielenterveyshoitoa saanut tekijä syönyt määrättyjä SSRI-lääkkeitä? Suomalaisista kouluampujista (miltei) kaikilta löytyi SSRI-resepti, näin olen ymmärtänyt. Lääkkeiden tunnettuja haittavaikutuksia käyttöä aloitettaessa ovat niin väkivalta- kuin itsemurha-ajatuksetkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

SSRI-lääkkeet vähentävät aggressiivisuutta ja itsemurhia, eivät päin vastoin.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Cipralexin tuoteselosteesta:
"Lääkkeen yleisin haittavaikutus on pahoinvointi. Joskus esiintyy myös ruokahalun muutoksia, painon nousua, ahdistuneisuutta, levottomuutta, seksuaalitoimintojen häiriöitä, huimausta, vapinaa, lisääntynyttä hikoilua tai mahavaivoja. Haittavaikutuksia esiintyy yleisimmin parin ensimmäisen hoitoviikon aikana, ja ne lievittyvät yleensä hoidon jatkuessa. Kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. Etenkin nuorilla aikuisilla voi hoidon alettua lisääntyä itsetuhoisen ajattelun ja itsemurhayritysten vaara. Jos tällaista ilmenee, potilaan tai omaisten tulee heti ottaa yhteyttä lääkäriin."

Artikkeli SSRI-lääkkeiden ja väkivaltarikosten epäillystä yhteydestä.
http://www.hs.fi/elama/a1442378088693

Toinen artikkeli aiheesta.
http://www.apu.fi/artikkeli/laakehaitat-joukkosurm...

Ja siis kuten aiemmassa kirjoituksessani totesin, lääkkeiden käytön ALOITTAMISEN aikana voi esiintyä mainitsemiani oireita.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #32

Viestiin 32.
"Ja siis kuten aiemmassa kirjoituksessani totesin, lääkkeiden käytön ALOITTAMISEN aikana voi esiintyä mainitsemiani oireita".
Äkillisen lopettamisen vaaroista ei lääketeollisuus ja lobatut lääkärit edes puhu mitään.

Jukka Mäkinen

Aikamoinen ero. Ilmeisesti kouluampumisista päästäisin parhaiten eroon jos lääkärit ja lääketehtaat pääsisivät yhteisymmärrykseen mitä vaikutuksia lääkkeillä on.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Oliko Breivik terroristi? Selvästi syrjäytynyt, yksinäinen, omissa maailmoissaan elävä? Mielenterveyspotilas? Ei mitään taustaryhmää? Ehkä joitain yksittäisiä hörhöjä. Eli ei mitään hätää. Yksittäinen susi vaan. Lepo vaan kaikille.

Päivä pari taaksepäin Halla-Aholle joku pisti kanssa rikollisen viittaa, Soinia on ehdotettu aiemmin ja persuja tietenkin jokaista yhdessä ja erikseen. Äärioikeistoa jne...

Minusta julma terroristi. Nythän on tullut tavaksi selitellä ja ymmärtää mäitä tekoja.

Selittely saa jatkoa uskoisin. Mutta ei hätää, joku vinksahtanut vaan. Luvalliset aseet pois kansalaisilta ja turvallisuutemme on taattu.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Valitettavasti hyvän kirjoituksen kommentti-osuus meinaa hukkua tyhjänpäiväiseen mölinään.

Muuten hyvässä kirjoituksessa on yksi kohta, joka itseäni hieman ärsyttää. Sanot, että tekijä arvioitiin taustan perusteella olevan isisi:n terroristin ja tämän epäilit johtuvan rasismista. Ensinnäkin en ole itse törmännyt yhteenkään kirjoitukseen, jossa jollain tavalla olisi vedetty yhtäläisyysmerkkäjä isisi:n suuntaan, sen jälkeen kun poliisi tiedotti asian taustoja. Voin tunnustaa, että minä olin kyllä yksi niistä, jotka heti alkutietojen perusteella piti todennäköisenä, että kyseessä on isisi:n isku. Tämä ei kuitenkaan johtunut missään määrin rasismista, vaan ihan siitä, että alkutietojen perusteella tekijöitä oli kolme ja viime päivinä oli sattunut kyseisen pumpun uskon sotureiden tekemiä iskuja. Tässä vaiheessa ei edes tiedetty tekijän taustoista mitään. Ennen kuin tekijän taustaa edes paljastettiin, niin poliisi totesi, että teko ei näytä liittyvän islamisteihin, mikä minusta oli ihan ok aikaisemmat tapahtumat huomioden. Poliisi katkaisi heti turhat huhut ja epätietoisuuden ja osaltaan esti leimaamista. Jos näin ei olisi tehty, niin arvaappa ketkä sen epätietoisuuden olisi käyttänyt hyväksi? Rasistit.

Jälkiviisaasti voidaan tietysti tulla kertomaan, että mitä olisi pitänyt ajatella ja miten olisi pitänyt suhtautua. Toisaalta kuten itsekin kerroit, niin et itse ollut seuraamassa tuoreeltaan uutisointia, niin minusta on outoa tulla analysoimaan ihmisten ajatuksia rasistisiksi. Mikä otsikkoasi mukailen, on minusta väärä analyysi. Rasismia pitää torjua ja vastustaa kaikissa muodoissa, mutta rasismin ulottaminen mihin tahansa asiaan, ei yhtään edesauta tuota työtä.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Hyvä kommentti Pekka Keskiseltä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun muistetaan. että maapallolla on yli 7 miljardia ihmistä, niin kaikkia mainittuja väkivallantekoja voidaan kutsua yksittäistapauksiksi.

Tekijöiden ja tekojen mahdolliset keskinäiset yhtäläisyydet eivät ratkea blogikirjoituksissa tai keskustelupalstoilla vaan tutkijoiden perinpohjaisissa, varmasti vuosia kestävissä analyyttisissä pohdinnoissa, joissa niin rasismi, islam kuin mielenterveysongelmat saavat niille kuuluvan oikean painoarvon tekojen mahdollisina katalyytteinä.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Pekka Keskinen, esimerkiksi a-studiossa pohdittiin kyseistä ampumista nimenomaan ISIS:in ja terrorismin syiden, ei joukkosurman kontekstissa, vaikka ampujan taustat olivat jo selvillä.

Samoin Englannin tuore (populistinen) ulkoministeri Boris Johnson lausui: "If, as seems very likely, this is another terrorist incident, then I think it proves once again that we have a global phenomenon now and a global sickness that we have to tackle both at source – in the areas where the cancer is being incubated in the Middle East – and also of course around the world."

Nämä ovat esimerkkejä tietynlaisesta rakenteellisesta, joskin ehkä osin tahattomasta, rasismista: tekijän etninen tausta määrää käsittelytavan ja syrjäyttää yksilöllisyyden. Kuten blogisti toteaa, valkoisen kohdalla tilanne olisi ollut toinen.

Reijo Jokela

Viestiin 44.
Mitäs luulet, että jos nuo kiusaajat olisivat ollee arabien ja turkkilaisten sijasta kantasaksalaisia, niin määräisikö tekijöiden etninen tausta myös tuon käsittelytavan? Varmasti puhuttaisiin rasismista suureen ääneen. Kun kiusaajat ovatkin arabeja ja turkkilaisia, niin kiusaajien yhteydessä ei puhuta rasismista mitään, koska rasismi on määritelty valkoisten yksioikeudeksi.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ymmärtääkseni ei ole ollenkaan varmaa, etteikö kiusaajissa olisi ollut myös kantasaksalaisia. Ainakin koulutovereiden haastatteluista sain kuvan, että myös heitä oli mukana. Rasismi on länsimaisessa kokemuspiirissä kieltämättä useimmiten valkoisten muun värisiin kohdistamaa. Todellisuus on tietenkin moniulotteisempi, rasismia on varmasti kaikkialla maailmassa, missä on erilaisuutta ja vähemmistöjä. En silti olisi hirveän huolissani länsimaalaisten valkoisten uhasta tulla kohdelluiksi rasistisesti.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #53

"Rasismi on länsimaisessa kokemuspiirissä kieltämättä useimmiten valkoisten muun värisiin kohdistamaa".
Terrorismi on länsimaisessa kokemuspiirissä kieltämättä muslimien muun uskoisiin kohdistamaa.
Kuitenkin olettama siitä, että tämä teko olisi johtunut islamista herättää paheksuntaa. Kaverin kokema rasismi taas huoletta laitetaan valkoisten syyksi. Havaittavissa pientä kaksinaismoralismia.
Toisaalta jos kaveri ehdottomasti piti itseään saksalaisena, niin miten hän voisi kokea rasismia saksalaisten suunnalta?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #55

"Terrorismi on länsimaisessa kokemuspiirissä kieltämättä muslimien muun uskoisiin kohdistamaa."

Mielestäsi varmaan hauska sanaleikki, mutta ei liity asiaan millään tavalla, rasismi ja terrorismi ovat eri asioita. Kenen tahansa kokemuspiirissä kristinuskon ja kristittyjen historia on kaikkein verisin.

"Kaverin kokema rasismi taas huoletta laitetaan valkoisten syyksi. Havaittavissa pientä kaksinaismoralismia."

Kuka on sanonut, että valkoisten automaattinen syyllistäminen mahdollisesta rasismista on oikein? Ei kukaan. Se siitä kaksinaismoralismista. Eikä yksi vääryys ylipäätään oikeuta toista.

"Toisaalta jos kaveri ehdottomasti piti itseään saksalaisena, niin miten hän voisi kokea rasismia saksalaisten suunnalta?"

Verbaalinen kikkailu - asian kustannuksella - tuntuu olevan harrastuksesi. Sinulla ei juolahtanut ollenkaan mieleen, eteivät kaikki kantasaksalaiset välttämättä hyväksy saksalaiseksi ulkommalaistaustaista ja eri väristä? Suomessa syntynyt kenialaistaustainen, itseään ehdottomasti suomalaisena pitävä yönmusta ihminen ei voi mielestäsi kohdata rasismia kantasuomalaisilta? Missä maailmassa mahdat elää?

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #59

"Mielestäsi varmaan hauska sanaleikki, mutta ei liity asiaan millään tavalla, rasismi ja terrorismi ovat eri asioita. Kenen tahansa kokemuspiirissä kristinuskon ja kristittyjen historia on kaikkein verisin".
Höpö, höpö. Rasismi ja terrorismi liittyvät nykyään hyvin tiiivisti yhteen. Breivikin teot perustuivat puhtaasti rasismiin. Vastaanottokeskusten murhapoltot, puhdasta rasismia, muslimien vääräuskoisten tappaminen, puhdasta rasismia. Eri asioitahan nuo käsitteellisesti tietysti ovat, mutta samaa sanaleikkiä tuo on.

"Kuka on sanonut, että valkoisten automaattinen syyllistäminen mahdollisesta rasismista on oikein? Ei kukaan. Se siitä kaksinaismoralismista. Eikä yksi vääryys ylipäätään oikeuta toista".
Siitä onko asia oikein vai väärin ei ollut puhetta, vaan siitä, että rasismia yleisesti hyvin monella taholla pidetään ainoastaan valkoisten yksinoikeutena.

Viimeiseen kappaleeseen. Jos kaveri pitää itseään saksalaisen, niin hän ei voi silloin mieltää saksalaisten kohdalta tulee epäoikeudenkmukaista kohtelua rasismiksi, vaan "tavalliseksi" epäoikudenmukaiseksi kohteluksi.
Elän muuten ihan reaalimaailmassa, jonka todellisuus ei perustu unelmaan.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #60

Jätetään sanalaikit sikseen. Monet asiat liittyvät toisiinsa, mutta ovat silti eri asioita, näin myös rasismi ja terrorismi. Hernekeitto ja sinappikin liittyvät (monen lautasella) yhteen, en silti rinnastaisi niitä.

"iimeiseen kappaleeseen. Jos kaveri pitää itseään saksalaisen, niin hän ei voi silloin mieltää saksalaisten kohdalta tulee epäoikeudenkmukaista kohtelua rasismiksi, vaan "tavalliseksi" epäoikudenmukaiseksi kohteluksi."

Puhut puhdasta potaskaa. Jos kantasuomalaikset syrjivät jotakin suomalaista ihonvärin perusteella, niin kyse on rasismista (totta kai MYÖS epäoikeudenmukaisesta kohtelusta).

Lukaisepa rasismin määritelmä oikein ajatuksen kanssa: "Rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää."

Menet viisastelussasi täydelliseen umpikujaan. Mainittinko tuossa, ettei kyse ole rasismista, jos kohde on ja/tai kokee olevansa saman maan kansalainen? Ihonväriin (rotuun) ja etniseen taustaan perustuva syrjintä on klassisinta mahdollista rasismia. Tervetuloa kirjoituspöydän äärestä reaalimaailmaan, olet siitä vielä toivottoman kaukana.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Todellisuudessa useimmat yksilöiden väkivallanteot kumpuavat sosiaalisista ongelmista, kuten kiusaamisesta ja syrjinnästä, ja mielenterveyden sairauksista. ....

ooo

..... tai laillisista tai laittomista lääkkeistä tai huumeista.

Reijo Jokela

"http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/munchen%20pidatys%20afgaani-53226"
Rikoskaveri/suunnitelmallisuus/taustalla kähinää arabien ja turkkilaisten kanssa. Kauankohan "mielenterveys motiivi" kestää?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Mainitut kähinät eivät sulje pois mielenterveydellisten syiden mahdollista vaikutusta. Tiedoksesi, että usein ihmisen toiminnalla on monia motiiveja ja vaikuttimia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

lll
>....Sosiaalisen median ja tiedonkulun kehittyminen on upeaa. Samalla saamme kuitenkin tiedon aina, kun jotakin järisyttävää tapahtuu, vaikka se ei oikeastaan vaikuttaisi omaan arkeemme.

ooo

Niin..... jos tiedotusvälineet olisivat vastuuntuntoisia ja halukkaita luomaan ihmisille realistisen kuvan ympärillä olevasta maailmasta, Eivätkö ne voisi kertoa välillä, vaikkapa uutisten yhteydessä, esim että maailman 7 miljardista ihmisestä elää suurin osa melko rauhallisissa oloissa.

Sotaakin käy vain sadasosa ihmiskunnasta.
Aliravitsemus on erikseen.

Asiat eivät ole vertailukelpoisia, mutta kyllä voisi joskus mainita, että esim Saksassa kuolee liikenneonnettomuuksissa luokkaa 100 kertaa enemmän ihmisiä kuin ampumisissa ( joita ei tietenkään mitenkään eikä missään olosuhteissa tule puolustella).

Myöskään tiedotusvälineiden ja ennen muuta television vaikutusta herkkien ja mieleltään ailahtelevien ajatuksiin ei kysellä. (siksikö että me kaikki seuraamme niitä) Väkivallalla rummutetaan tajuntaamme joka ilta, kotonamme.

Veikkaanpa että Münhenin joukkomurhista tiesi muutamassa tunnissa puoli ihmiskuntaa. Miksi?
Mitä me niillä tiedoilla teemme? Siksikö, että emme vaan unohtaisi pelätä?

Elämä on arvaamatonta, sen joudumme hyväksymään, halusimme tai emme.

Jukka Laine

Aika moni politiikko syyttää rajavalvontaa ja terrorismiä eikä lääketeollisuutta ja mielenterveyden hoitoa/resursseja saati meitä piilorasisteja ja kiusaajia.

Reijo Jokela

"Tämä on omiaan lisäämään pelkoa ja tunnetta siitä, että maailma on hyvin väkivaltainen paikka - vaikka tilastollisesti väkivaltaisia kuolemia on yhä vähemmän. On äärimmäisen todennäköistä että olet turvassa".
Alati turvallisemmassa maailmassa pakolaisten määrä on kuitenkin räjähtänyt. Eikö viesti tuosta turvallisuuden lisääntymisestä ole oikein kaikille uponnut, vai mistä on kysymys?

Toimituksen poiminnat