Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Maailman suurin sukupolvi mukaan ratkomaan konflikteja

  • Suomella on esimerkiksi koulutusyhteistyötä sulkeutuneessa Eritreassa. Kuva matkalta Asmaraan ja asepalveluskeskus Sawaan (2016)
    Suomella on esimerkiksi koulutusyhteistyötä sulkeutuneessa Eritreassa. Kuva matkalta Asmaraan ja asepalveluskeskus Sawaan (2016)

Tänään maailmassa on historian suurin nuorten sukupolvi. Maailmassa on tällä hetkellä 1,8 miljardia nuorta, joista yhdeksän kymmenestä asuu kehitysmaissa. 60 prosenttia kehitysmaiden nuorista on vailla opiskelupaikkaa tai vakituista työtä. Yli 500 miljoonaa nuorta joutuu selviämään alle kahdella Yhdysvaltain dollarilla päivässä. Yli 600 miljoonaa nuorta elää maissa, joissa on aseellinen konflikti.

Nuoret nähdään usein joko konfliktin uhreina tai konfliktin aiheuttajina, rikollisina. Sen sijaan nuorten tulee olla rauhanrakentajia. Nuorilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäristöönsä muuten, kuin ääriliikkeiden tai väkivallan kautta. Tämä ehkäisisi paitsi konflikteja, myös pakolaisuutta ja syrjäytymistä.

Vaikuttamismahdollisuuksia edistää joulukuussa 2015 YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymä Nuoret, rauha ja turvallisuus päätöslauselma. Nyt on varmistettava, että päätöslauselma edistyy. Päätöslauselman juuret ovat suomalaisissa kansalaisjärjestöissä. YK:n ja valtioiden tulee jatkossakin tehdä tiivistä yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa, sillä siellä ja kansalaisten aktiivisessa osallistumisessa on oikeusvaltion pohja.

Nuoret tulee ottaa mukaan konfliktien ratkaisemiseen, ja tämän vaikutuksia tulee tutkia ja seurata, jotta käytäntöjä voidaan edelleen parantaa. Suomessa nuorten tulee olla mukana esimerkiksi Suomen seuraavan YK-strategian valmistelussa.

Jotta voimme ehkäistä maailman konflikteja, meidän kannattaa panostaa kaikkien koulutukseen ja ammattitaitoon. Siihen, että ihmisillä on ruokaa ja sananvapaus. Suomalaisen koulutuksen ja osallistumisen kulttuuri ja sen tukeminen globaalisti olisi hyvä hallituksen kärkihanke. Esimerkiksi lakiin kirjatut nuorisovaltuustot ovat selkeä suomalainen vientituote. 


Kestävää rauhaa ei voida saavuttaa ilman maailman suurinta sukupolvea.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti: "10-24-vuotiaita nuoria on 1,8 miljardia. Heistä kolmasosalla ei ole työtä."

Onko tämä tulkittavissa siten, että on ongelma, että kolmasosalla tuosta ikäryhmästä ei ole työtä? Jos ajatellaan ikäluokka lukumääräisesti tasajakautuneeksi ja työllisyyden painottuvan ikäluokan vanhempaan päähän, kolmasosa ikäryhmän nuoremmasta päästä, eli 10-14 vuotiaat ovat valtaosin ilman työtä. Mielestäni se on hyvä asia, eikä missään nimessä ongelma.

Käyttäjän AlviinaAlamets kuva
Alviina Alametsä

Heikki, olet aivan oikeassa! Blogistin huolimaton ajatusvirhe. Korjasin muotoilun, ja se on nyt näin: "Tänään maailmassa on historian suurin nuorten sukupolvi. Maailmassa on tällä hetkellä 1,8 miljardia nuorta, joista yhdeksän kymmenestä asuu kehitysmaissa. 60 prosenttia kehitysmaiden nuorista on vailla opiskelupaikkaa tai vakituista työtä. Yli 500 miljoonaa nuorta joutuu selviämään alle kahdella Yhdysvaltain dollarilla päivässä. Yli 600 miljoonaa nuorta elää maissa, joissa on aseellinen konflikti."

Käyttäjän AlviinaAlamets kuva
Alviina Alametsä

Kiinnostuneille lähteet lukuihin:
UNFPAn väestöraportti The Power of 1.8 Billion – Adolecents, Youth and the Transformation of the Future

Toimituksen poiminnat