Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Trump ja Suomi - viisi mahdollista muutosta

Donald Trump on uusi Yhdysvaltain presidentti. Mitä se tarkoittaa maailmalle ja Suomelle?

1) Uusia nimityksiä? Kaikki yllätykset eivät ole vielä tässä. Suuri merkitys politiikkaan on presidentin kabinetilla, henkilöstön osaamisella ja näkemyksellä. Lähiaikoina saamme nähdä, keitä Trump valitsee lähipiiriinsä asiantuntijoiksi ja esimerkiksi turvallisuuspolitiikan saralla puolustushaarakomentajiksi, tiedustelujohtajiksi ja ulkoministeriöön. Monet asiantuntijat kokevat Trumpin toiminnan lisäävän ulkopoliittista epävakautta, eikä ole selvää, että kaikki haluaisivat työskennellä Trumpin alaisuudessa.

2) Uudet suurvallat? "Wouldn't it be nice if we got together with Russia and knocked the hell out of ISIS?”, Trump kommentoi heinäkuussa 2016. Trump korostaa, että Kiina on Yhdysvaltojen globaali haastaja, ja terrorismi globaali uhka. Tulevaisuudessa saattaa siintää syvempi yhteistyö Venäjän kanssa näitä uhkia vastaan, ja Trump onkin pysytellyt hiljaa esimerkiksi Ukrainan tilanteesta. Yhteistyön keinot ovat jääneet epäselviksi, ja Trump onkin kommentoinut, että luvassa on "strategisia yllätyksiä".

3) Uusi NATO? Keväällä 2016 Trump linjasi New York Times -lehden haastattelussa, että Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi esimerkiksi Baltian maita Venäjän uhkaa vastaan. Onko NATOssa enää tilaa Suomen kaltaisille maille, ja vaikka olisikin, haluaako Suomi olla mukana Trumpin NATOssa? Yhtä mieltä voidaan varmaankin olla siitä, että Euroopan unionin tulisi hoitaa hajanainen puolustuksensa kuntoon. Vuonna 2015 jäsenvaltiot käyttivät yhteensä 200 miljardia euroa puolustukseen, ja yhteenlaskettuna puolustusbudjetti on Yhdysvaltojen jälkeen maailman korkein. Resurssien yhdistäminen on näinä aikoina varmasti yhä useamman ulkopoliitikon mielissä.

4) Uusi kauppapolitiikka? Trumpin halu tiiviimmästä yhteistyöstä Venäjän kanssa voisi johtaa jopa valmiuteen purkaa kauppapakotteita Venäjää kohtaan. Samaan aikaan Trump tuskin on kiinnostunut edistämään jäätyneitä TTIP-kauppaneuvotteluita EU:n kanssa, sillä USA todennäköisesti joutuisi tekemään neuvotteluissa myönnytyksiä esimerkiksi eurooppalaisten ympäristökriteerien noudattamiseksi. Ympäristöasiat ovat Suomelle ja EU:lle tärkeitä, toisin kuin Trumpille. "The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive”, hän twiittasi 6.11.2012.

5) Uusi kampanjointi? USA:n presidentinvaali on ollut täynnä ennennäkemätöntä ehdokkaiden mustamaalaamista ja jopa valheita. Trump on esimerkiksi väittänyt olevansa suuren omaisuutensa takia riippumaton Wall Streetin vaalirahoista ja vaikutusvallasta. Todellisuudessa Trump ei ole riippumaton ulkoisesta rahoituksesta, mutta väite on mahdollisesti tuonut hänelle korruptioon kyllästyneitä äänestäjiä. Rantautuuko valheiden kampanjointityyli myös Euroopan vaaleihin, ja mitä se tekee politiikalle? Kokeilevatko suomalaisetkin puolueet entistä uskaliaammin lokakampanjoinnin toimivuutta?

Tulevina vuosina näemme, pitääkö Trump kiinni villeistä linjauksistaan vallan kahvassa, vai jäävätkö ne osaksi valheiden kampanjaa. Vaikka maailma näyttää tänään muuttuneen, on mahdollista, ettei se muutu juurikaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näin juuri. Luultavasti Trump tulee liennyttämään suhteita Venäjään ja siirtää painopistettä Aasiaan. Tämä tuo valtavasti paineita Euroopan puolustukselle. Nyt olisi tärkeää, että EU-maat, varsinkin Keski- ja Itä-Euroopan maat lisäävät puolustustaan.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Loppupäätelmään voi esittää kysymyksen että pitäisikö maailman muuttua?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Uusia nimityksiä?

Kyllä. Trump kohtasi tosi paljon selkäänpuukottamista myös oman puolueen "eliitin" taholta. Näistä voidaan nostaa esiin Paul Ryan ja Bushit (jotka eivät kestäneet Jeb Bushin naurettavaa mahalaskua)
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/edustajainhu...
http://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/CNN-George-W.-...

Sen sijaan Trumpin ympärillä oli luottopelaajat jotka olivat lojaaleja päämiehelleen. Samoin on nostettava esiin Marco Rubio, joka teki hartiavoimin töitä Floridassa Trumpin valinnan eteen (hävisi esivaaleissa, mutta oli lojaali puolueelle ja sen ehdokkaalle).

Blogisti on siinä oikeassa, että varmasti tulee suuri puhdistus ja etenkin vanhat Bushilaiset lentävät ulos Trumpin hallinnosta.

Trump on tunnettu siitä, että hän kerää ympärilleen vahvoja oman alan asiantuntijoita. Luulen, että hallintoon tulee paljon asiantuntijoita puolueen ulkopuolelta. Tämä mahdollistaa täysin uuden alun.

Jos verrataan miten olisi käynyt Clintonin valinnan kanssa mikään ei olisi muuttunut.

Näen asian todella positiivisena uutena alkuna maailmanpoliittiseen sotkuun (tulehtuneet venäjäsuhteet, syyria, lähi-itä) ja ovathan sekä Putin että EU-hallinto välittömästi ojentaneet käden ja haluavat neuvotella uuden johtajan kanssa.

Trump on äänestäjien valinta uudeksi johtajaksi ja meidän muiden on vain sopeuduttava siihen.

Kait blogisti tiesi, että Trump pystyy polttamaan ja kaivamaan "puhdasta kivihiiltä". Näillä puheilla varmistettiin lähinnä Pennsylvanian osavaltio joka oli ennakkoon vahvasti menossa Clintonille.

Samoin hän teki sovinnon Rubion kanssa ja hän auttoi Floridan epävarmat latinot Trumpin taakse. Loppujen lopuksi ero oli selkeä siellä.

Vaalitaktikkona Trump esikuntineen oli valovuosia Clintonia edellä. Clinton lähti varmistamaan voittoa eikä tehnyt uusia avauksia viimeisten viikkojen aikana.

Kun Trumpia syytettiin naisten kourimisesta oli seuraavassa vaalitilaisuudessa hänen takana runsaasti naisia WOMEN FOR TRUMP paidat päällä. Samoin kävi latinoille yms. Jos yksikin musta eksyi Trumpin tilaisuuteen taktikot pitivät huolta että hän näkyy kuvissa. Tällä luotiin mielikuvaa "koko kansan" presidentistä.

Ihmiset haluavat konkretiaa eivätkä poliittista jargonia. Clinton on ja oli puisevan tylsä tosikko.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos hyvästä analyysista!

Lisäisin joukkoon sen mitä tapahtuu Syyriassa ja sen lähialueilla. Uskon Venäjän haluavan tehdä lopullisesti selvää Alepposta ja Barack Obaman ajavan ISISin Mosulista ja Raqqasta vielä ennen Trumpin virkakauden alkua. Sen jälkeen oletan Vladimir Putinin suostuttelevan Trumpin hyväksymään al-Assadin pysymisen vallassa samalla kun sunneille järjestetään jonkin sortin itsehallinto. Erdogania painostetaan yhdessä hillitsemään kurdien vainoamista ja Venäjä ryhtyy Iranin takuumieheksi USA:n, Israelin ja Saudi-Arabian ydinasepelkojen lievittämiseksi. ISIS:iä ja ääri-islamilaista terrorismia herrat eivät kuitenkaan kykene nujertamaan, vaan uusia iskuja kohdistetaan niin USA:n johtamaa länttä kuin Venäjääkin vastaan.

Ukrainan osalta veikkaan Trumpin hyväksyvän aika pian niin Krimin liittämisen Venäjään kuin Donetskin ja Luhanskin alueen pysymisen separatistien hallinnassa. Venäjää vastaan suunnatut talouspakotteet puretaan ja yhdysvaltalaiset yritykset lähtevät mukaan Venäjän luonnonvarojen hyödyntämiseen. ”Vastineeksi” Venäjä lupaa pitäytyä uusista Ukrainaan kohdistuvista aggressioista, ja USA painostaa EU:ta ja IMF:ää tukemaan tähänastista aktiivisemmin Ukrainan talouden modernisointipyrkimyksiä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kaikki kyselee toisiltaan että mitä Trumpin voitto vaikuttaa ja esim. Suomelle. Kun kukaan ei vielä tiedä, niin eikö voisi puhua muustakin.

Toimituksen poiminnat