Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Koulu, jossa on helppo hengittää - kolme keinoa homeongelmien ratkaisuun

Vaikea hengittää. Päänsärky. Yskiminen ja tukkoinen olo. Näistä oireista monet helsinkiläiset oppilaat ja opettajat kärsivät päivittäin. Ne vaikuttavat työkykyyn, oppimiseen ja hyvinvointiin. Koulujen home- ja sisäilmaongelmat ovat mielestäni yksi Helsingin kiireellisimmistä ongelmista asuntopulan ohella. Tilanne on saatava hallintaan: Helsingillä ei ole varaa heikentyneisiin työoloihin ja paheneviin terveysongelmiin. Homekoulut on korjattava.

Kaupunginvaltuustossa lähtisin alkuun ratkaisemaan ongelmaa seuraavilla keinoilla.

1. Kaupungin tulee palkata riittävästi homeongelmiin erikoistuneita ympäristötarkastajia. Edustan Vihreitä Helsingin ympäristölautakunnassa. Kysyin aiheesta ympäristölautakunnan kokouksessa ja selvisi, että vaikka elintarvikepuolelle ja meluhaittojen tutkimiseen on Helsingissä henkilökuntaa, homeongelmien tutkimiseen ja ratkaisemiseen sitä ei ole juuri lainkaan. Kysymys on taloudellisesta valinnasta. Lisäresurssit ympäristöhallintoon säästäisivät pitkällä tähtäimellä esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksia.

2. Kun ongelmia havaitaan, tilat, joissa hometta esiintyy, pitäisi eristää välittömästi ja remontoida laadukkaasti. Remontit tai uusien tilojen rakentaminen tulee toteuttaa nykyistä tiiviimmällä aikataululla. Väistötilojen käyttöön pitää luoda selkeät suunnitelmat. Henkilökunnalle ja oppilaille tulee olla tarjolla välitöntä apua terveysongelmiin ja kattavaa tiedotusta tilanteesta.

3. Paras ratkaisu on tässäkin ennaltaehkäisy. Kaupungin tulee ottaa tilanne vakavasti, ja vaatia kaikkiin uusiin kohteisiin rakennettaessa sisäilmaongelmien ennaltaehkäisyn selvitystä osaksi rakentamissuunnitelmaa. Hometta voidaan ennaltaehkäistä monilla moderneilla rakennustekniikoilla, joita ei olla nykyisten homekoulujen rakentamisen aikaan ymmärretty hyödyntää.

Kerro ideasi tilanteen korjaamiseksi - vien niitä mielelläni eteenpäin kaupunginvaltuustossa. Kunnallisvaalien ennakkoäänestys on 29.3.-4.4. Sinä päätät: äänestä koulujen puolustajat valtuustoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse olen miettinyt samaa ja olen tullut siihen tulokseen, että koko ketju, suunnittelusta ja kaavoituksesta rakennuksen kunnossapitoon ja käyttöön vaatii tietoisempaa otetta asiassa.

tarkempaa tietoa näkemyksistäni vaalisivultani: http://ehdokkaat.vihreat.fi/marko.kivela/kuntavaal...

Toimituksen poiminnat