Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Ei lukukausimaksuille - panostetaan koulutukseen

Koulutus on suomalaisen hyvinvointivaltion kulmakivi. Koulutus on keino edistää keksintöjä, luovuutta, tiedettä ja hyvinvointia. Olen osallistunut työurallani moniin kansainvälisiin kokouksiin, ja tavannut ihmisiä ympäri maailman. Lähes kaikkialla on ihailtu suomalaista koulutusjärjestelmää - etenkin sen maksuttomuutta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ehdottaa muistiossaan (31.3.2017) lukukausimaksuja suomalaisille korkeakouluopiskelijoille. Tämä on mielestäni typerä ehdotus, etenkin kun muistiossa on tehty oletuksia koulutuksen laadun nousemisesta lukukausimaksujen avulla ilman, että referoitaisiin aitoa tutkimustietoa. Maksullinen koulutus todennäköisesti lisäisi korkeakoulutuksen keskeyttämistä, hankaloittaisi koulutukseen hakeutumista ja murentaisi koulutuksen tasa-arvon. Lukukausimaksut pakottaisivat etenkin pienituloisen opiskelijan työskentelemään elääkseen, mikä hidastaa opiskelua. Opiskelija saa tukia yhteensä vain 500 euroa kuussa, mikä ei riitä elämiseen nytkään. Jos niskaan kaatuvat vielä tuhansien eurojen lukukausimaksut, opiskelusta tulee rikkaiden etuoikeus.

Onneksi koulutuksen laadun nostamiseen on muita, hyviä keinoja. Koulutusta tulee rahoittaa kunnolla varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin, ja kaikilla tulee olla mahdollisuus kouluttautua taustaan katsomatta. Lisäksi koulutuksen laatua voidaan nostaa keräämällä opiskelijoilta palautetta, ja asettamalla laadullisia kriteerejä koulutuksen rahoitukselle. Suomen hallitus on tehnyt pahan virheen leikatessaan koulutuksesta. Tästä huolimatta toivo elää. Kuntatasolla voidaan lisätä resursseja ainakin perusasteen koulutukseen. Siksi onkin tärkeää, että käytämme ääntämme ja puolustamme koulutusta myös täällä Helsingissä.

ETLAn muistio: https://www.etla.fi/julkaisut/kolme-keinoa-turvata-tutkimuksen-ja-koulutuksen-rahoitus/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Ei lukukausimaksuille - panostetaan koulutukseen''

Laitetaan vaan maksut, mutta sitten pitää leikata verotusta todella rajusti.

ALV 24% käsityöläiselle ei ole tästä maailmasta jne.

Risto Salonen

Viiden vuoden opiskelu a 1000€ tekee 5000 ja, jos sen ottaa lainaksi ja saa 10 vuoden maksuajan, ei ole kenellekään mahdoton. Jos on, niin on opiskellut turhaan tai väärää alaa.
Yleensä investointi rahoitetaan, ainakin osittain, lainalla, niin mikä on, ettei investointia omaan itseensä voisi rahoittaa muulla kuin yhteiskunnan tuella.
Motivaatiokin kasvaisi.

Pekka Pylkkönen

Oliko sinulla jotain näyttöä väitteidesi tueksi? Ainakin Kanadassa oli tehty tutkimus jonka mukaan lukukausimaksujen käyttöönotto EI vaikuttanut koulutukseen hakeutumiseen jos opintolaina riitti niistä huolimatta elämiseen.

Ynnä että lainasta voi tehdä brittityylisen: sitä maksetaan takaisin vain esimerkiksi yli 2500€ tuloista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotahan ETLA ymmärtääkseni hahmottelikin. Näistä rutinoista ei vain saa yhtä raflaavia, jos antaa faktojen sotkea argumentaatiota.

Toimituksen poiminnat