Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Helsingin seuraavat neljä vuotta rakennetaan toisiamme kuunnellen

  • Helsingin seuraavat neljä vuotta rakennetaan toisiamme kuunnellen

Juuri nyt suunnitellaan Helsingin seuraavaa neljää vuotta. Olemme viettäneet kaksi päivää uuden valtuuston ja virkamiesten kanssa kaupunkistrategiaretriitissä, jossa etsimme yhteisiä tavoitteita ja ratkaisuja kaupungin uudistamiseen.

Muiden ajattelun havainnointi on ollut antoisaa. Esimerkiksi  Vasemmistoliitolla, RKP:lla, SDP:llä ja uudella Feministipuolueella on ollut erinomaisia näkemyksiä ja osaamista yhdenvertaisuuden edistämiseen. Kokoomuslaisilla on ollut kannatettavia ideoita Helsingin kansainvälisen houkuttelevuuden lisäämiseksi. Oikeastaan turha eritellä jokaista puoluetta. Ehkäpä olemme olleet täällä läsnä enemmän yksittäisinä, luovina valtuutettuina, kuin tiukasti ryhminä.

 

Strategisten tavoitteiden ideointi tulee mieleen myös käytännön ratkaisuja. Olen ehtinyt pohtia keinoja esimerkiksi köyhyyden vähentämiseen kaupungissa ja heittänyt ideoita osa-aikaisesta päivähoidosta, moderneista terveyspalveluista ja paremmista liikenneyhteyksistä luontoon. Esimerkiksi suora “Luontolinja” voisi kuljettaa helsinkiläisiä Nuuksion metsiin. Nämä ajatukset tuntuivat kiinnostavan muitakin, ja nyt on helpompi löytää tukea esimerkiksi tuleviin valtuustoaloitteisiin.

Ehkä suurin ilo on ollut käydä syvällisiä keskusteluita rauhassa. Olemme varmasti kaikki toisiltamme oppineet. Perusluonteeltani olen lisäksi niin utelias, etten tiedä montaakaan parempaa asiaa kuin niiden kuunteleminen, jotka ovat itseni kanssa täysin eri mieltä. Nämä keskustelut avaavat usein aivan uusia maailmoja. Norjalaisen SKAM-sarjan viime jaksossa oli tähän hauska oppi: mahdollisuus kysyä tyhmiä kysymyksiä ja vastata niihin on hyvästä etenkin siksi, että silloin kukaan muu ei keksi vastauksia puolestamme ennakkoluuloisista tai tietämättömistä lähtökohdista. Useimmiten avoin dialogi on terveellistä.
 

Tutustuessamme toisiimme huomaamme väistämättä, että valtuustossa on syviäkin linjaeroja. Se on luonnollinen osa toimivaa demokratiaa. Aiemmin valtuustokausia ovat repineet budjetin ja yleislinjojen lisäksi esimerkiksi Guggenheim, Malmin lentokenttä ja kasvisruokailu. Edellinen valtuusto sai aikaan paljon hyvääkin, mutta tavallaan harmillisesti julkisuuteen ja kuntalaisten näkyville nousivat riidat. Samalla esimerkiksi eriarvoistuminen ja ilmastonmuutos etenivät.  

Toivon, että haastamme toisiamme rohkeasti jatkossakin. Uskon, että se onnistuu helpoiten, kun luotamme toisiimme ja saamme turvallisesti tuoda esiin erilaisia näkökulmia. Toivonkin, että kykenemme tällä valtuustokaudella luomaan tiimihenkeä koko valtuustoon ja ratkaisemaan ongelmia tehokkaasti, muita kuunnellen. Ehkäpä konfliktintutkimuksen taustani takia uskon, ettei meillä ole varaa jättää ulos yhtäkään ryhmää tai yksilöä. Lähtökohdat ovat erilaisia, mutta olemme tulleet tänne luomaan yhdessä parempaa Helsinkiä. Saa nähdä, kuinka onnistumme siinä. Se on vain ja ainoastaan meidän vastuullamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat