Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Polku apuun - matalan kynnyksen mielenterveyshoidon tärkeys

Helsingin uudessa budjettiluonnoksessa lisätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön. Tämä on hienoa, mutta tehtävää riittää yhä paljon. Valtuustossa haluan edistää etenkin mielenterveysongelmien laadukasta hoitoa Helsingissä - ja sinne pääsyä.

Suomen Mielenterveysseuran tuoreessa artikkelissa nostetaan esiin matalan kynnyksen mielenterveysavun puute. Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck kuvailee tilannetta näin: "Masennuksen ensisijainen hoitopiste on oma terveyskeskus, mutta sen ei aina uskota tarjoavan apua mielen vaivoihin. Suomalaisilta kysyttäessä puolet vastaajista hakisi apua perusterveydenhuollosta. Avuntarpeessa halutaan kääntyä usein suoraan psykiatrin tai psykologin puoleen. "Ei luoteta eikä ymmärretä, että apua saisi terveysasemalta. Tämä on hankalaa, koska muihin palveluihin ei ole kynnyksetöntä pääsyä kuten terveysasemille", Wahlbeck toteaa.

Esiin nostettu ongelma on yksi monista, joita meidän tulee ratkaista. Nykyisessä järjestelmässä hoitoon pääsy ei ole yksinkertaista. Monille hoitoon hakeutumisen estää pelko ja avun hitaus. Akuuteista mielenterveysongelmista kärsivän potilaan täytyy ensin odottaa ajan saamista terveyskeskukseen. Tämän jälkeen täytyy odottaa ajan saamista erikoislääkärille. Monille tämä aika on liian pitkä. Esimerkiksi masennuksen ja itsetuhoisten ajatusten synkkyydessä päivien ja viikkojen jonotus on tuskallista. Joskus käy niin, että apu tulee liian myöhään.

Helsingissä päihdehoidon akuuttiavussa on eräs hyvä käytäntö.  Lännen päihdepoliklinikan vastaanotto on auki ilman ajanvarausta arkiaamuisin klo 9-10.30. Vastaanotossa asiakas saa ohjausta ja neuvontaa, ja hoidon tarve arvioidaan. Entä, jos mielenterveyspuolella kokeiltaisiin päihdepoliklinikan esimerkin mukaisesti avointa matalan kynnyksen vastaanottoa? Mitä mieltä olet - voisiko tämä helpottaa avun saamista ja sinne hakeutumista?

Kysyntä matalan kynnyksen avulle on valtavaa. Esimerkiksi Sekasin-chat tarjoaa netissä akuuttiapua mielenterveysongelmista kärsiville nuorille klo 7.00 - 24.00 arkisin, ja viikonloppuisin klo 15.00 - 24.00. Sekasin-chatin vapaaehtoiset saattavat pelastaa henkiä vastaamalla nuorten avuntarpeeseen silloin, kuin se on suurimmillaan. Myös puhelinpalveluita on kehitetty: Mielenterveysseuran kriisipuhelin auttaa numerossa 010 195 202.

Joka päivä noin kahdeksan nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä. Sairauspoissaolot mielenterveyssyistä maksavat yhteiskunnalle noin 130 miljoonaa euroa vuodessa. Mielenterveysongelmien hoito ja ennaltaehkäisy on sekä taloudellisesti että inhimillisesti tärkeää: jokaisella tulee olla mahdollisuus saada tarvitsemaansa hoitoa, ja eväitä onnelliseen, turvalliseen arkeen. Kiitos teille, jotka työskentelette mielenterveysongelmista kärsivien apuna, ja voimia mielenterveysongelmista kärsiville.

Lisätietoa:
"Kahdeksan myyttiä masennuksesta", Suomen Mielenterveysseura
https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kahdeksan-myytti%C3%A4-masennuksest...

Videomme aiheesta vantaalaisen kunnallispoliitikon Emil Bulutin kanssa:
https://
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat