Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Valtuustoaloite: seksuaalisen väkivallan ja häirinnän on aika loppua

  • Valtuustoaloite: seksuaalisen väkivallan ja häirinnän on aika loppua

Olin tammikuun alussa puhujana kulttuurialan seksuaalisen häirinnän vastaisessa “Kulissien takana” tilaisuudessa Uunisaaressa, jonka Helsingin Sanomat videoi. Kuullut kokemukset ja #metoo kampanja osoittavat, että seksuaalinen häirintä on liian yleistä. Tänään YLE uutisoi jälleen elokuva-alan seksuaalisesta häirinnästä. Seksuaalisen väkivallan ja ahdistelun töissä, koulussa, harrastuksissa, kadulla ja arjessa on loputtava. Siksi jätin tänään valtuustoaloitteen ongelman kitkemiseksi Helsingissä.

“Helsinki ei ole kaikille turvallinen kaupunki. Vuoden 2017 lopussa #metoo kampanja nosti esiin monien suomalaisten ja helsinkiläisten järkyttäviä kokemuksia seksuaalisesta väkivallasta, häirinnästä ja ahdistelusta. Rikosoikeuden lisäksi tarvitaan matalan kynnyksen menetelmiä ongelman kitkemiseksi Helsingissä. On tärkeää, että Helsinki selvittää pitkällä tähtäimellä, kuinka kaupunki voi ennaltaehkäistä seksuaalista häirintää ja ahdistelua kaupungin työpaikoissa, kouluissa ja palveluissa. Seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta on näiden paikkojen lisäksi ongelma myös katutilassa, joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa tiloissa.

Esitämme, että Helsingin kaupunki ryhtyy yhdessä sopivien yhteistyökumppaneiden kanssa hyödyntämään uusia keinoja seksuaalisen väkivallan ja häirinnän poistamiseksi kaupungista. Monissa eurooppalaisissa kaupungeissa on ryhdytty konkreettisiin toimenpiteisiin seksuaalisen väkivallan ja häirinnän kitkemiseksi. Rotterdamissa on esimerkiksi kehitetty sovellus seksuaalisesta häirinnästä raportoimiseksi. Ilmiannot häirinnän sijainnista auttavat lisäämään esimerkiksi valaistusta ja vartiointia alueella.

Me allekirjoittaneet edellytämme, että Helsinki kartoittaa onnistuneita esimerkkejä häirinnän ehkäisemiseksi muista kaupungeista, ja ryhtyy hyödyntämään uusia keinoja ilmiön kitkemiseksi.”

Julkisten tilojen turvallisuuden parantamisen lisäksi tarvitsemme laajempia toimenpiteitä. Koulu on ollut Suomen ylpeys, mutta kouluterveyskyselyn mukaan nuorista joka kolmas tyttö  ja pojista joka kymmenes on kokenut seksuaalista häirintää. Siksi tarvitsemme tiedostavaa kasvatusta jo varhaiskasvatuksesta lähtien.  Edelleen liian moni hakataan ja raiskataan, tekijänä voi olla läheinen, paikka voi olla oma koti. Siksi tarvitsemme lisää turvataloja. Tukea uhreille, yli sukupuolirajojen. Oikeudenmukaisia rangaistuksia niille, jotka rikkovat toisia vastaan. Muutoksia kaupunkiin, muutoksia lakiin.

Puheessani Uunisaaressa kiitin lämmöllä toista salissa läsnäolevaa puhujaa, naista, joka on toiminut esimerkiksi Suomen presidenttinä, rikkonut lasikattoja ja innostanut monia vaikuttamaan. Hän nosti tilaisuudessa rohkeasti esiin omia kokemuksiaan. Niistä lannistumatta hän on jatkanut työtä tasa-arvon eteen. Kasvoin maassa, jonka johdossa oli Tarja Halonen.

Meillä on mahdollisuus kunnioittaa ja tukea toisiamme. Koskemattomuutta, turvallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tekemistä riittää paljon, mutta yhdessä pystymme siihen. Olemme hyvinvointivaltiossa, jossa on paljon parannettavaa, mutta hyvät lähtökohdat työhön. Sen rakensimme me, me myös.  
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Tiesitkö että raiskausten määrä kääntyi viime vuonna rajuun nousuun uusimman poliisin tilaston mukaan. Tässä tilastossa maahanmuuttajat lähi-Idästä ja Afrikan mantereelta olivat yliedustettuina. Koti ja läheiset ovat vähentyneet. Uutuutena seksuaalisessa väkivallassa ovat joukkoraiskaukset ja ryhmäahdistelut ei suomalaisperäisten taholta. Olisi hyvä lähestyä tällaista asiaa sen todellisuuden kautta jota oikeasti eletään.

Jyrki Tikkakoski

Hienoa. Ensimmäinen metoohon liittyvä kirjoitus missä otetaan myös seksuaalirikokset ja raiskaukset esiin.
Tilastoja kun katsoo, niin niiden kasvu on järkyttävää. Varmasti on myös ahdistelu, mikäli se on jatkuvaa ja esimerkiksi oma työpaikka on sietämisen ehtona, mutta kohteliaisuudet pyllystä ja tisseistä ts. flirttailu pitäisi jättää heti pois jo keskusteluistakin, muuten karkaa aihe merkityksettömien asioiden viidakkoon.

Toimituksen poiminnat