Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Mielenterveysapu saavutettavaksi: valtuustoaloite

  • Mielenterveysapu saavutettavaksi: valtuustoaloite

Masennus, ahdistus, itsetuhoiset ajatukset. Moni helsinkiläinen kamppailee näiden raskaiden tunteiden parissa päivittäin. Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään (14.2.2018) mielenterveyden ongelmista otsikolla “Moni saa apua vasta, kun hätä on viedä hengen”. Kynnys avun saamiseen on liian korkea. Siksi jätän tänään Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa aloitteen kynnyksettömän mielenterveysklinikan kokeilemiseksi.

“Valtuustoaloite matalan kynnyksen mielenterveysavun lisäämiseksi

Matalan kynnyksen mielenterveysavun puute on edelleen ongelma Helsingissä. Sairauspoissaolot mielenterveyssyistä maksavat yhteiskunnalle noin 130 miljoonaa euroa vuodessa. Joka päivä noin kahdeksan nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä. Esimerkiksi akuuttiapua tarjoavan Sekasin-chatin käyttäjämääriä tarkastellessa selviää, että kysyntä on valtavaa.

Mielenterveysongelmien hoito ja ennaltaehkäisy on sekä taloudellisesti että inhimillisesti tärkeää Helsingille. Toimivassa kaupungissa jokainen saa tarvitsemaansa hoitoa ja eväitä onnelliseen, turvalliseen arkeen.

Monille hoitoon hakeutumisen estää epätietoisuus oikeasta hoitopaikasta, pelko stigmasta ja avun saamisen hitaus. Helsingissä akuuteista mielenterveysongelmista kärsivän potilaan täytyy ensin odottaa ajan saamista terveyskeskukseen. Tämän jälkeen täytyy odottaa ajan saamista erikoislääkärille. Mielenterveyden ongelmien, kuten masennuksen ja itsetuhoisten ajatusten synkkyydessä, päivien ja viikkojen jonotus on tuskallista. Lisäksi luukulta toiselle kulkeminen voi tuntua psyykkisistä ongelmista kärsivälle ylivoimaiselta haasteelta. Joskus apu tulee liian myöhään.

Helsingin psykiatria- ja päihdekeskuksissa päihdepoliklinikan vastaanotto on auki ilman ajanvarausta arkisin klo 9-10.30. Vastaanotossa asiakas saa ohjausta ja neuvontaa, ja hoidon tarpeessa oleva potilas pääsee heti oikeaan paikkaan sen piiriin. Kynnyksetön hoitoonpääsy on potilaalle yksinkertaista, ja helpottaa päihdeongelmista kärsivän hoitoon hakeutumista ennen kuin potilaan tilanne vakavoituu. Niille, jotka eivät ole vielä hoitosuhteessa ja kärsivät psyykkisistä ongelmista, mutta eivät päihdeongelmista, vastaavaa palvelua ei ole.

Esimerkiksi Vantaalla on HYKS-Psykiatrian kanssa yhteinen mielenterveyspalvelupiste, jonne kuka tahansa voi ilman ajanvarausta hakeutua matalalla kynnyksellä. Pisteelle voi myös varata ajan netistä.

Me allekirjoittaneet edellytämme, että Helsinki kokeilee kynnyksetöntä pääsyä päihdepalvelujen lisäksi myös mielenterveyspalveluissa esimerkiksi tiettyinä asiointiajankohtina.”

Toivon aloitteelle tukea valtuutetuilta illan valtuuston kokouksessa. Emme voi jättää mielenterveyden ongelmista kärsiviä yksin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Esimerkiksi Vantaalla on HYKS-Psykiatrian kanssa yhteinen mielenterveyspalvelupiste, jonne kuka tahansa voi ilman ajanvarausta hakeutua matalalla kynnyksellä. Pisteelle voi myös varata ajan netistä."

Onko Vantaa edelläkävijä? Hienoa.

Itse ehdottaisin uutta toimintamallia, joka tavoittaisi esim. Uudenmaan kaikkien kuntien asukkaat.

Kyse on liikkuvasta palvelusta. Enempää en paljasta, sillä idea on kehitysvaiheessa ja siihen tarvitaan rahaa Uudenmaan liitolta, valtiolta, kunnilta ja EU:n sosiaalirahastolta.

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

Suomi on vähän isompi paikka kuin Helsinki tai pääkaupunkiseutu. Eiköhän tuo apu pidä saada kaikille ihan koko maassa... Vai?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Nykyisin tarvitaan aina testaukset, eli prjoektiluonteinen kokeilu.

Jos kokeilun tulokset ovat positiiviset, malli otetaan käytäntöön.

On ehdottoman tärkeää, että toiminta ei ole vain pääkaupunkiseudulle suunnattua, vaan koko valtakunnan on päästävä hyötymään.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Hyvä ja kannatettava ehdotus

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maamme jos joutuu sotimaan, lienee kunnallinen mielenterveysapu, HYKSn etc mielenterveyspisteet riittämättömiä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#5 Traumaterapia on aina välttämätöntä vakavien, ihmisten tunne-elämää rikkovien, järkyttävien tapahtumien takia.

Toimituksen poiminnat