Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Eettiset ohjeet Helsingin kaupungin tilojen ja alueiden käyttöön

Suomalaiset ja turvapaikanhakijat kärsivät kiristyneestä ilmapiiristä, rasistisista iskuista, puheesta ja väkivallasta. Järjestäytyneen rasismin kieltoa ei ole kirjattu lakiin. Kunnat voivat kuitenkin eri tavoin estää rasististen järjestöjen toimintaa.

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti Jaakko Mustakallion tekemän Vihreiden ryhmäaloitteen pohjalta 20.2.2018, että kaupungin tilojen vuokraamiseen laaditaan eettiset ohjeet, eikä kaupungin tiloja vuokrata enää esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun. Tampereen kollegoita, asiantuntijoita ja Helsingin kaupungin virkahenkilöstöä konsultoituani olen jättänyt kaupunginvaltuuston järjestelmään allekirjoitettavaksi aloitteen, jonka kautta voidaan ehkäistä vastaavaa toimintaa myös Helsingissä.

Toivon aloitteelle tukea ja allekirjoituksia yli valtuustoryhmien. Helsingin on hyvä varautua rajanvetotilanteisiin, ja täsmentää viralliset eettiset ohjeet siihen, millaiseen toimintaan kaupungin tiloja voidaan käyttää.


"Valtuustoaloite kaupungin tilojen ja alueiden vuokraamisen eettisten ohjeiden laatimiseksi

Helsingin kaupungin tilojen ja alueiden käytön joustava mahdollistaminen on tärkeä keino kaupunkilaisten aktiivisuuden tukemiseksi esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä ja harrastustoiminnassa.

Helsinki on sitoutunut strategiassaan osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, sekä suvaitsevaisuuden edistämiseen. Näiden arvojen ja tavoitteiden tulee heijastua myös siihen, millaista toimintaa ja tapahtumia voidaan järjestää Helsingin omistamissa tiloissa ja yleisillä alueilla.

 

Tilojen vuokrauksen suhteen on hyvä varautua tilanteisiin, joissa tilojen käytön eettisyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta joudutaan punnitsemaan. Hankalia rajanvetotilanteita varten on tärkeää täsmentää viralliset eettiset ohjeet siihen, millaiseen toimintaan kaupungin tiloja voidaan käyttää. On syytä varmistaa, että Helsinki on kaikille turvallinen kaupunki, eikä kaupungin tiloja ja alueita käytetä esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin, tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun.


Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsingin kaupunki laatii tilojensa ja alueidensa vuokrausta koskevat eettiset ohjeet päätöksenteon tueksi."
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Väärinajattelu pitäisi lailla kieltää.

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Niin olihan siellä äskettäin esim kurdit vaatimassa terroristijärjästön johtajan vapauttamista. Varmaan kysymys on juurikin tämän tyypisestä toiminnasta.

Jorma Lehmonen

Voi pyhä Sylvi

Mistä näitä oikein sikiää ?

Toimituksen poiminnat