Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Unohtuivatko ennaltaehkäisy ja mielenterveys sotessa? Valtuustopuhe:

  • Unohtuivatko ennaltaehkäisy ja mielenterveys sotessa? Valtuustopuhe:

Näkökulma soteen: puheeni Helsingin kaupunginvaltuustossa 4.4.2018

“Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja kuulijat,

Uponneiden kustannusten kognitiivisen harhan vallassa luopumisesta tulee vaikeaa. Mitä enemmän johonkin on investoitu aikaa, vaivaa, rahaa ja poliittista mainetta, sitä vaikeammaksi jarrun painaminen tulee.  Tämä on ymmärrettävä ilmiö.

Jos rahaakaan ei säästy, ja palvelut heikkenevät, on kuitenkin rehellistä tunnustaa, että sote- ja maakuntauudistuksen syyt ovat valuneet hiekkaan. Kyse on ihmisten hengestä ja terveydestä, sekä Suomen taloudesta vuosikymmeniä eteenpäin. Se ei ole leikin asia. Kaiken lisäksi hallitus painaa kaasua, eikä noudata edes korkeimman hallinto-oikeuden kantaa ja pyydä sote-mallista lausuntoa EU-komissiolta.

Hallituksen esittämän sote-mallin hankaluudet koettelisivat koko maata, mutta erityisesti suuria kaupunkeja, valtavaa ihmismassaa ja Helsinkiä. Leikkaukset osuisivat kaupunkiimme jota olemme pitkään paremmaksi rakentaneet palvelumaksuttomilla lääkärikäynneillä, nuorten ilmaisella ehkäisyllä ja muilla tuilla kaupunkilaisille suunnatuilla jatkuvasti kehittyvillä palveluilla.

Voimme kääntää venettä. Toisenlainen todellisuus on jo näköpiirissä. Huolella, yli kunta- ja puoluerajojen yli rakentamalla ja järkevällä aikataululla voimme uudistaa järjestelmää niin, että ihmiset olisivat siihen tyytyväisiä. Meidän kannattaisi ajatella terveyttä ja hoivaa investointina, itseisarvona, ei pelkkänä kulueränä.

Tänään nostettujen lukuisten ongelmien lisäksi on olemassa yksi, josta emme ole juurikaan puhuneet. Et varmaankaan jättäisi pohtimatta, kuinka polvileikkaukset ja sydänkirurgia Suomessa tarkalleen järjestetään. Miksi sitten mielenterveyden ongelmien hoito sivuutetaan edelleen liian usein vasemmalla kädellä? Sosiaali- ja terveysuudistuksen pykälässä 37 § mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämisvastuu on epäselvä.

Suomalaisten fyysinen terveys on yhä parempi, ja tässä hoitohenkilökunta, päättäjät ja asiantuntijat sekä tietysti suomalaiset itse ovat tehneet hienoa työtä.  Myönteistä terveyskehitystä ei ole nähtävissä suomalaisten mielenterveyden osalta, ja tähän voitaisin sote-uudistuksen avulla seuraavaksi panostaa. Mielenterveyden sairaudet ovat vakavia, jopa kohtalokkaita yksilöiden haasteita, jotka estävät koko Suomen kehittymistä. Tämä ei ole liioteltu väite. Elämänsä aikana joka toinen meistä kokee mielenterveyden häiriön, ja mielenterveysongelmien kustannukset Suomessa ovat vuosittain noin 6 miljardia euroa. Mielenterveys on yksi asia, jossa on toivoa saada aikaan suuria parannuksia ihmisten arkeen ja Suomen tulevaisuuteen. Vähintäänkin on turvattava palveluiden laatu, alueellinen tasa-arvo ja saatavuus velvoittamalla sosiaali- ja terveyskeskukset tarjoamaan mielenterveys- ja päihdepalvelut, ja turvaamalla psykoterapian rahoitus.

Tämän lisäksi terveysongelmien ennaltaehkäisyn vastuu ja keinot tulee selvästi määritellä ja resursoida. Tässä mallissa kannustetta niihin ei ole millään taholla. Tässä, ystävät, olisi kuitenkin se todellinen paikka lisätä ihmisten hyvinvointia ja säästää konkreettista rahaa. Sehän oli alkuperäinen syy, minkä takia koko soten uudistamiseen on ryhdytty.


Toivon hyviä päätöksiä. Kiitos!”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat