Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Kuka huolehtii heikoimmista? Puhe pääkaupunkiseudun sotekokouksessa

“Arvoisat puheenjohtajat, valtuutetut ja kuntalaiset,

Haluan nostaa esiin kaksi asiaa: kuka huolehtii sote-uudistuksen jälkeen ennaltaehkäisystä, entä mielenterveys- ja päihdepalveluista? Käsillä oleva lakiesitys ei sitä tee. Maakuntia ja sote-keskuksia ei ole lakiesityksessä velvoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarjoamiseen.

Kuinka moni tässä salissa tuntee jonkun, joka on kärsinyt mielenterveysongelmasta? Luultavasti moni, koska elämänsä aikana joka toinen kokee mielenterveyden häiriön. Vuonna 2017 mielenterveysperusteisia sairaspoissaoloja alkoi Kelan mukaan 16% enemmän, kuin edellisenä vuonna. Moni tarvitsee selkeän hoitopolun ja turvatut palvelut. Niitä ei tässä sote-esityksessä ole tarjolla.

Järjestöjen rahoituksesta voi leikkautua jopa 50%, kun kuntien ja maakuntien varat hyvinvoinnin edistämiseen uudistuksen myötä vähenevät. Leikkaukset koskisivat kriisikeskuksia, ensi- ja turvakoteja, nuorisotyötä.

Hallitus: edistääkö tämä suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia?

Kiitos.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KimmoKokkila kuva
Kimmo Kokkila

No mielenterveys on moninainen ongelma. Osa hakee sen kautta vain hyväksyntää. Onko oikeasti näitä jotka on kokenut ns "burnout". Koska en usko tähän. Muotijuttu nykyään

Toimituksen poiminnat