Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Aloite muunsukupuolisten terveydenhoidon turvaamiseksi

  • Mielenosoituksessa muunsukupuolisten oikeuksien puolesta 29.8.2018
    Mielenosoituksessa muunsukupuolisten oikeuksien puolesta 29.8.2018

Tein tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa aloitteen muunsukupuolisten henkilöiden hoidon turvaamiseksi. Hoito kuuluu kaikille - se on ihmisoikeuskysymys.

HUS:n sukupuoli-identiteetin transpoliklinikan linjauksen mukaan muunsukupuolisuusdiagnoosilla F64.8 ei ole enää mahdollista tulla lähetetyksi potilaan tarvitsemaan terveydenhoitoon. Trans- ja muunsukupuolisten hoidon tulee perustua yksilön tarpeisiin. Hoitopäätösten tulee olla läpinäkyviä, ja tapahtua yhteistyössä hoidettavan kanssa. Tämä ei toteudu, mikäli potilaalta kielletään hänen tarvitsemansa hoito.

Edellytämme, että Helsingin kaupunki kannustaa HUSia selvittämään nykytilanteen yhdessä kokemusasiantuntijoiden ja järjestöjen kanssa, sekä varmistamaan transpoliklinikan resurssien riittävyyden, jotta potilaat eivät kärsi nykyisen kaltaisista jonoista, eikä hoitoa evätä perusteettomasti. Lisäksi Helsingin tulee kannustaa HUSia avoimeen kommunikaatioon hoitolinjauksista järjestöjen, potilaiden ja muiden relevanttien tahojen kanssa.

Nyt voi kannustaa valtuutettuja allekirjoittamaan aloitteen kokousjärjestelmässä. Kaupunkilaisten äänen tulee kuulua.

#translakinyt #muunsukupuolisuus #queer

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mitä on tuo potilaan tarvitsema terveydenhuolto? Mistä tässä asiasiassa on oikeasti kyse?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

On vaikea ymmärtää, miksi pitäisi vuonna 2018 tehdä erikseen aloite terveydenhoidon turvaamiseksi, kun kaikki ovat jo nyt julkisen terveydenhoidon piirissä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lähetteen voi tehdä myös Tampereelle. Ei mitään ongelmaa.

Edelleenkin Suomessa kyllä lääkäri päättää hoidosta, koska lääkäri siitä vastaa. Ei tervettä jalkaa pidä sahata poikki, vaikka potilas sitä haluaisi. Pienbritanniassa oli tällainen tapaus, kirurgi poisti terveen jalan.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Biologisia sukupuolia on vain ja tasan kaksi -mies ja nainen.

Ihan kaikki, myös "trans-, muun-, ja toissukupuoliset", kuten tämän Puheenvuoron kirjoittaja asiansa ilmaisee, ovat jo hedelmöittymishetkellään jompaa kumpaa biologista sukupuolta, eikä asiaa voi myöhemmin mitenkään korjata.

Oman biologisen sukupuolen ulkoisia tunnusmerkkejä ja omaa sukupuolista ilmaisuaan taas kyllä voi myöhemmin manipuloida ja muuttaa haluamallaan tavalla. tämä ei kuitenkaan koskaan korjaa tai muuta viranomaistemmekin rekisteröimää biologista sukupuolta.

Lakimme mukaan näin voi tehdä, kun on yli 16-vuotias, eli on saavuttanut oman sukupuolisen ilmaisun täysikäisyyden ja riippumattomuuden.

Lapsilla taas ei lakiemme mukaan ole sukupuolista itsemääräämisoikeutta, ja hyvä niin. Vanhempien ja lasten huoltajien tulee suojella lapsiaan.

Terveydenhoitolakimme jo nykyään koskee ihan kaikkia maamme kansalaisia, heidän omasta, mm. viranomaistemme rekisteröimästä biologisesta sukupuolestaan ja omasta valitusta sukupuoli-ilmaisustaan riippumatta. Laki ei siis syrji ketään.

Lääkäri päättää potilaittensa hoidon tarpeesta itsenäisesti, potilaan kokonaisterveydentilanteen huomioonottaen.

Ihan, kuten tällä palstalla Pekka Roponen yllä nin osuvasti kirjoittaa: "Lähetteen voi tehdä myös Tampereelle. Ei mitään ongelmaa. Edelleenkin Suomessa kyllä lääkäri päättää hoidosta, koska lääkäri siitä vastaa. Ei tervettä jalkaa pidä sahata poikki, vaikka potilas sitä haluaisi. Pienbritanniassa oli tällainen tapaus, kirurgi poisti terveen jalan."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Melko yleinen ja historiallisesti tarkastellen varsin nuori väärinkäsitys tuo, että sukupuolia olisi olemassa vain kaksi ja että ne voitaisiin aina määritellä. Toki jonkin verran tuota kaksijakoista sukupuolijärjestelmää voi puolustella sen käytännöllisyydellä, mutta missään nimessä sitä ei voi pitää eksaktille tietopohjalle rakentuneena.

https://peda.net/siikalatva/siikalatvan-lukio/oppi...

https://www.nature.com/news/sex-redefined-1.16943

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vastaako lääkäri myös hoidotta jättämisestä ja helpottaako vai vaikeuttaako uusi tautiluokituskoodisto ICD-11 muunsukupuolisten mahdollisesti tarvitsemien sukupuoli-identiteettiinsä liittyvien hoitojen arviointia?

https://www.researchgate.net/publication/312142488...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Potilasoikeuslain mukaan lääkärin velvollisuus on tarjota niin hyvää hoitoa, kuin resurssien puitteissa on mahdollista. Kyllähän sairauksia koko ajan joudutaan jättämään hoitamatta resurssien puutteen vuoksi, tai ainakin hoito on ponnetonta. Koska näin on, on hoitoa tarjottava sairauden vakavuuden määräämässä järjestyksessä, mistä titetysti aina voidaan keskustella.

Lääkärin velvolisuus on tällaisessa tilanteessa kohdistaa hoito sairaimpiin, ja siitä eniten hyötyviin.

Minkähänlaista hoitoa muunsukupuoliset tarvitsevat, asia on minullekin outo?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Terveyskirjasto on uusinut trans- ja muunsukupuolisuutta käsittelevät artikkelinsa melko ajantasaisiksi ja mielestäni myös aikaisempia asiallisemmiksi - osa muunsukupuolista tarvitsee pääosin samoja kehodysforiaa lievittäviä hoitoja kuin osa transsukupuolista psykososiaalisen tuen lisäksi.

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_...

ICD-11:n käyttöön ottamisen myötä trans- ja muunsukupuolisten tarvitsemien hoitojen arvioinnit yhdentyvät käsittäkseni (koska arvio perustuu jatkossa yhteen luokitukseen) ja siten voin jo nyt ounaksua potilaiden odotusten ja tarjolla olevien hoitovaihtoehtojen välisen kuilun kasvavan vielä nykyisestä, jollei terveydenhuollossa lisätä asiaa koskevia resursseja. Käsittääkseni blogikirjoituksesta ilmenevä hoitojen rajaus johtuu ihan vain ainoastaan siitä, että kysyntä on jo nyt ylittänyt tarjonnan ...

Toimituksen poiminnat