Alviina Helsinkiläinen valtiotieteilijä ja kaupunginvaltuutettu ideoi parempaa Suomea.

Kaikki blogit puheenaiheesta Opiskeluterveydenhuolto

Moni kärsii syömishäiriöstä yksin

Herään sairaalasta. Kylkiluuni häämöttävät auringossa tummentuneen ihon alta: ensimmäistä kertaa elämässäni olen nälkiintynyt. En kuitenkaan kärsi syömishäiriöstä vaan viruksesta, johon olen sairastunut työmatkalla Eritreassa.

Hoitajat tulevat sisään suojavarusteissa ja ottavat malarianäytteen, seitsemäs verikoe tänään. Olen sairaalan eristyshuoneessa, ja pelkään tartuttavani muita ihmisiä. Onneksi kyse ei lopulta ole eksoottisesta tartuntataudista. Ensimmäisenä yönä sairaalassa kehoni alkaa parantua itsestään, ilman lääkitystä.

Kouluterveydenhuolto on tuotava lähelle lasta

Osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on varmistettava koulu- ja opiskeluterveydenhuollon laadukas ja yhdenvertaisuuden takaava toiminta. Perusterveydenhuoltoon suunniteltu valinnanvapaus ei sellaisenaan sovi kouluterveydenhuoltoon. Siihen on etsittävä erillisratkaisut, aivan kuten opiskeluterveydenhuoltoonkin. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toiminta on laajennettava koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten terveys- ja oppilashuoltopalveluiden saatavuus on turvattava.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä